De ce cresc preţurile? (2)

NOTA: Acest articol nu e cu mult diferit de un articol similar scris cu un an jumatate in urma. Ce spuneam pe atunci, a fost si este. Acum insa avem si ceva date proaspete sa confirmam premisele enumerate atunci. De fapt premisa de atunci este inca valabila. Ce asistam acum nu este decat ecoul aceleiasi atitudini ale aceluiasi grup de mafioti care jegmanesc poporul roman dintr-o pozitie “onorabila” si foarte pusa la pripeala unde nimeni nu ii vede si nimic nu ii atinge.

Sa vedem insa cateva titluri de stiri:

CRESC PREŢURILE la alimente. 20 de ţări cer măsuri urgente

FMI şi Banca Mondială: Cresc preţurile, dar nu va fi criză alimentară

HARTA ALIMENTELOR. Cu cât ar trebui să se scumpească mâncarea de bază. Care sunt CELE MAI COSTISITOARE JUDEŢE

România, locul patru în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale în august

Peste tot, in toata presa mai mult sau mai putin economica se vorbeste despre problemele create in agricultura de seceta de anul acesta, despre cresterea pretului petrolului si de inflatia generalizata din toata lumea.

Nicaieri insa nu se arata cu degetul si cauza acestei inflatii: tiparnita de bani. De la americani pana la europeni si chinezi, hartiile sunt tiparite in nestire pentru ca guvernantilor le e frica sa ia taurul de coarne si sa reporneasca motorul economiei pe alte principii mai sanatoase si care sa ne asigure o iesire din criza. Criza asta este atat de complexa incat toti sunt prinsi intr-un lant de domino de masuri catastrofale menite sa duca mai devreme sau mai tarziu la colapsul final. Tiparirea de bani, micsorarea dobanzilor de referinta, masurile de austeritate, lipsa reformelor reale, lipsa proiectelor de infrastructura de anvergura, protectia universala a bancherilor si a banilor acestora, sunt doar un set de cauze care ne vor duce pas cu pas catre un mare neant care ne asigura nimic altceva decat certitudinile care deja le putem simti pe propria piele: preturi mari, salarii mici, coruptie generalizata, hotie in crestere, locuri de munca in scadere, nivel de trai in prabusire, servicii sociale in colaps, razboaie pe alocuri, propaganda, populism si manipuilare prin mass-media.

Nu vreau sa generalizez prea mult si sa abstractizez prea mult problema inflatiei. M-as restrange doar la noi la romani unde avem anumite particularitati. Voi porni prin a va recomanda cateva pasaje dintr-un editorial al lui Adrian Panaite de la Curierul National in care se refera la rolul statului in producerea inflatiei:

Pentru a înţelege aberaţia ajustării la inflaţie a taxelor şi impozitelor trebuie să înţelegem, mai întâi, ce este inflaţia. Cum apare, cine îşi creează avantaje de pe urma ei, cine este păgubit şi care este natura adevărată a acesteia…
Ce nu este inflaţia? Inflaţia nu este o sumă de date empirice privind creşterea preţurilor. Inflaţia nu este un indicator macroeconomic. Inflaţia nu este o politică monetară. Inflaţia nu este nici măcar o taxă ascunsă, aşa cum o definea Milton Friedman. Atunci, ce este inflaţia? Inflaţia este o formă de hoţie! Cine de la cine fură? Sistemul bancar împreună cu propriii săi clienţi privilegiaţi şi statul pentru clientela sa cleptocratică sunt cei are îşi însuşesc necuvenit şi în mod perfid din randamentele economiei pe seama tuturor actorilor din mediul de afaceri, laolaltă producători, comercianţi, furnizori de servicii şi consumatori. Bancherii şi cei înfipţi la banul public îşi dau lor primii bani pentru a cumpăra bunuri şi active reale, pentru ca apoi, distribuirea banilor în exces să pună presiune pentru creşterea preţurilor în detrimentul majorităţii participanţilor la economie.
Inflaţia este forma de spoliere monetară realizată forţat şi ascuns de stat atunci când taxele (deja foarte ridicate) nu mai acoperă un nivel supradimensionat al cheltuielilor bugetare. Ciopârţirea monedei, practicată încă de pe vremea regilor, survenea ca ultima metodă de impunere asupra unei economii vlăguite de taxare excesivă. (Sursa: Curierul National)

Iata asadar ca progresul anilor nu a dus si la progresul mintilor oamenilor. Daca alta data cand iobagii erau asupriti se rasculau, acum oamenii simpli au ajuns sa inghita gogosile celor puternici si sa dea vina pentru saracia lor pe seceta, pe cresterea euro-ului si pe pretul petrolului. Nu! Nu de aia suntem noi saraci, ci pentru ca alde Isarescu si toata gasca de bancheri mafioti pe care ii sustine ne jegmanesc. Slaba putere a leului este in primul rand datorata mentinerii ratei dobanzii interbancare la niveluri mult scazute. Si normal ca nimeni nu mai economiseste in lei si cauta sa ii cheltuiasca pe orice. Si normal ca investitorii fugand de leu maresc pretul la toate. Cine e de vina pentru asta? Cine stabileste dobanda interbancara? Uimitor este ca Isarescu are inca o aura de “expert” si toti nestiutorii i se inchina precum unui mesia al banilor care face ca prapadul sa nu vina tot o data ci doar cu lingurita.

 

3 comments

  • “bun ii vinu` ghiurghiului … ” stim noi , de ce …

    Frate , nu te inteleg ! Daca omului i s-a trasat o directiva , trebuie sa o respecte , nu ? Fratia ta nu faci ceea ce-ti cere seful ? 🙂

    Ei , preturile se mai maresc si pentru ca marii mase i-a scazut puterea de cumparare si producatorul/comerciantul incearca sa compenseze din buzunarul celui care ” are cu ce …” . Multi apeleaza la o gaselnita care , pana la urma , ii va pune cu botul pe labe . Mai avem apoi ca baza a cresterii preturilor in aceasta perioada principul cainelui lui Pavlov , care functioneaza cam asa : ai , n-ai , dai ! Adica , te-am educat atatia ani ca si consumator , ti-am bagat pe gat vrute si nevrute , acum dai si ultimul leut pe cumparaturi , nu economisi nimic , altfel ti se umfla glanda de atata saliva produsa . Razboiul psihologic este unul continuu si mass-media este cea mai letala arma . Cine o stapaneste , stapaneste lumea .

    • ca sa se vada in statistici inflatia, nu e de ajuns factorul psihologic, evident ca unul din butoanele care misca inflatia este dobanda de referinta; si inca o chestie: in ultimul timp BNR a mai tinut in frane euro-ul cu limitarea totalului la repo-urile bancilor, sa vedeti cum sare euro cand BNR nu o sa mai aiba incotro si trebuie sa ridice capping-ul, atunci o sa vedem inflatie reala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.