Gunoiul de sub preș

Avem un nou parlament, vom avea un nou guvern si vom incepe un an nou. Avem si declaratii pompoase ale lui Isarescu [1], ca sa mentina momentum-ul valului de optimism si sa mai dea un sut cutiutei cu dinamita [2]. Gramada motive de optimism, cel putin pentru unii [3]. Realitatea este insa cu totul alta si lucrurile nu stau cu nimic mai bine acum decat acum o luna, sase luni, un an, doi ani sau trei ani. Iata de ce tot inspre prapastie mergem:

BNR: Restantele la credite au crescut in octombrie cu 1,7%, la 26,96 miliarde lei

Restanţele la credite au crescut în octombrie cu 1,7% faţă de luna precedentă, până la 26,96 miliarde lei, ponderea acestora în totalul împrumuturilor urcând la 10%, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB), publicate de BNR (Sursa: Bancherul.ro)

Deja cresterea resntatelor pare o stire banala, atat de mult ne-am familiarizat cu astfel de comunicate de la BNR incat rareori ele mai apar in ziare, putand sa le mai gasim doar pe ici pe colo, in site-uri de nisa [4]. Asa cum pentru un muribund care trage sa moara un moment de respiratie mai dificil care se manifesta cu intreruperi si zvacniri ale sistemului respirator li se pare celor care stau langa el ceva normal, tot asa si analistilor economici, ziaristilor si politicienilor cresterea restantelor nu ii mai sperie si nu mai constituie pentru ei un subiect de discutie deoarece ne-am obisnuit cu ea. Simtul urgentei s-a atrofiat atat de mult incat pana si bancherul central a ajuns sa faca declaratii pline de optimism, in ciuda faptului ca cunoaste indeaproape toate situatia atat cea a sistemului bancar roman aflat in putrefactie cat mai ales a economiei aflate in deriva.

Este adevarat ca la o evaluare cuvant cu cuvant a declaratiilor domnului Isarescu, mesajul sau contine o conditionare destul de importanta: “derulând reformele structurale şi absorbind fondurile europene, România poate înregistra anul viitor o creştere economică importantă”. Cu acelasi limbaj de lemn si aruncand in aer aceleasi teme desuete, consumate si total irealiste cum ar fi reforma structurara si fondurile europene, Isarescu face gargara ieftina. Pai bineinteles ca daca am face o reforma structurala adevarata, am putea sa renuntam si la fondurile europene si tot am avea crestere, caci Romania e o tara bogata, plina de oameni muncitori, destepti si inventivi si are de asemenea, o gramada de potential de crestere – asta nu neaga nimeni. Il intelegem pe domnul Isarescu ca nu poate sa spuna tot ce gandeste si nu opereaza in discurs cu probabilitati prapastioase ci doar cu posibilitati iluzorii, ca sa starneasca imaginatia plebei si sa ii ajute sa mai spere la o un viitor mai bun.

Ca sa aratam cat de prost stau firmele romanesti si prin urmare si vaca buna de muls din care isi trag restul ponoasele, nu cred ca trebuie spus prea mult:

Peste jumătate dintre patronii din România au restanțe la bănci!

Firmele private din România, care ar trebui să fie motorul economiei, se confruntă cu mari dificultăți. Multe au reușit să se târârie prin criză doar cu ajutorul creditelor. Dar, cum afacerile merg tot prost și prosperitatea întârzie, creditele s-au consumat și au rămas doar ratele. (Sursa: Jurnalul National)

Contractia economiei europene ofera toate premizele ca exporturile romanesti sa inghete, iar consumul intern fiind prizonier pe viata al datoriilor astronomice acumulate in anii anteriori nu poate sa mentina pe linia de plutire o economie in deriva. De aceea din ce in ce mai multe firme dau faliment [5] si incet-incet, piata se cristalizeaza, pestii mari inghit pestii mici, se formeaza monopoluri care nu fac decat sa distruga si mai mult scoarta de capitalism care incepuse sa prinda si la noi.

Avand in vedere situatia, multi ne-am pune speranta in banii strainilor, fie ei de la mult asteptatii investitori care sa deschida afaceri la noi pentru ca suntem ieftini, fie de la FMI & co. Nici de aici insa semnalele nu sunt optimiste:

Austeritatea trebuie să continue dacă România vrea un nou acord cu FMI. România nu e Cehia sau Polonia – Commerzbank (Sursa: Jurnalul National)

Nu intamplator, aceasta remarca vine de la un analist al Commerzbank, una dintre cele mai mari banci germane. Suntem avertizati asadar ca bani vom primi ca si pana acum: doar pentru mentinerea cursului valutar, in rest, austeritate. Cu sau fara austeritate si conditionari, banii strainilor nu vor rezolva insa mare lucru cata vreme Romania nu are o strategie pe termen lung, nu are o viziune, nu are conducatori, nu are specialisti care sa dezvolte o reforma. Ba chiar de ar veni neconditionat cum s-a intamplat in 2009, banii FMI-ului ar face mai mult rau. Iata ce spune Mark Fodor, un reprezentant al CEE Bankwatch, o organizatie care e cu ochii pe actiunile organismelor financiare in Europa Centrala si de Est:

I am sceptical as to the role of the World Bank, given IFIs’ investment track record in the region. Their support did not contribute to the creation of resilient economies; it exacerbated vulnerability to international volatility. They built a house of cards, promoting policies so that economies appeared strong but were actually left more exposed to global economic instability (Sursa: Bretton Woods Project)

Cu alte cuvinte, interventia FMI-ului in Romania (uneori denumita “sprijin”), ne-a facut de fapt mai vulnerabili la schimbarile internationale si nu trebuie sa ne stoarcem prea mult creierii pentru a intelege cum: banii de la FMI au mers la BNR unde au subventionat cursul. Prin asta, s-a dat in cap economiei romanesti pentru ca nu s-a putut dezvolta serios, in ideea reglari costurilor, s-a taiat creditarea companiilor desi bancile au fost ajutate, s-a mentinut un sistem bancar putred pentru ca nu au fost lasate bancile sa pice si sa se intareasca bancile serioase (cum au facut Suedezii in anii 90) si in plus s-au impus masuri draconice de austeritate care au atacat profund insasi organe vitale ale societatii (cum ar fi sanatatea si educatia) si fara de care orice revenire economica nu isi mai are nici un sens.

Una peste alta, suntem in acelasi punct de acum un an [6]: România va fi afectată cel puţin de lipsa creditării; amploarea va fi totală, dacă acum fluxurile de bani înspre noi s-au diminuat, exista riscul ca acestea să se anuleze total ceea ce va duce la reducerea drastică a bugetului, evenutale măriri de taxe şi probabile noi tăieri. Ce s-a mai schimbat in rau insa este ca acum avem un parlament mai mare [7], o gramada de lupi infometati gata sa infulece orice prind in cale [8] si o situatie externa mult mai defavorabila ca acum un an [9].

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] “România poate înregistra anul viitor o creştere economică importantă” (Mugurel Isarescu cf Ziarul Financiar)
[2] “Kicking the can down the road”  (GC)
[3] “PARLAMENTUL BĂIEŢILOR LUI TATA. Superscorurile cu care intră fiii şi nevestele de politicieni în Casa Poporului” (sursa: Gandul)
[4] vezi si BusinessDay.ro care ne ofera si un grafic graitor
[5] “Firmele dau faliment pe bandă rulantă” (sursa: Romania Libera)
[6] “Va fi Romageddon-ul inevitabil Eurogeddon-ului?” (10 Noiembrie 2011, GC)
[7] “Populaţia ţării scade, numărul de aleşi creşte” (Sursa: Gandul)
[8] “Ce au vandut statului candidatii la parlamentare: de la brazi la constructii si salubrizare de sute de milioane de euro” (Sursa: Romania Curata)
[9] “World risks fresh credit bubble, Switzerland’s BIS warns” (Banca UBS cf. The Telegraph)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.