Profetia Papilor (a lui Malachia)

Inevitabil cu ocazia demisiei papei Benedict, s-a adus vorba si despre Profetia Papilor. Aceasta este o lista de simboluri asociate papilor Bisericii Catolice de un anume Malachia, calugar irlandez, in jurul anilor 1140. Nu exista certitudine cu privire la originea acestei profetii, dar a starnit mult interes, similar profetiilor lui Nostradamus, deoarece simbolurile pot fi interpretate oricum si multi s-au gasit sa gaseasca o interpretare pentru fiecare papa. Nu voi prelua aici lista, va recomand wikipedia pentru detalii. As vrea doar sa fac cateva comentarii despre aceasta profetie DIN PUNCT DE VEDERE ortodox. Cum vede Biserica Ortodoxa aceasta profetie sau mai precis cum o vad eu. In ce masura viziunea mea este una ortodoxa, sunt dispus la comentarii si corectii daca cineva le are.

Asadar, din start aceasta profetie este o prostie. E de mirare ca mai starneste vreun interes, avand in vedere ca NU S-A IMPLINIT. Profetia este plina de coduri care pot fi interpretate oricum si chiar sunt. De exemplu, profetia legata de Papa Ioan Paul al 2-lea are nu mai putin de 3 interpretari. Similar ca “profetiile” lui Nostradamus, care nu sunt in sine de fapt decat niste poezii SF foarte dense in simboluri, si aceasta profetie a lui Malachia se incadreaza in aceeasi categorie de opere literare medievale pline de fantezie si mister dar fals catalogate profetii. Nu este greu sa intelegem falistatea acestei profetii, daca ne uitam in urma la cat de relevanta este legatura intre metaforele numelor si realitatea personajului. Evident, avand in vedere ca in viata unui om (si mai ales a nu oricarui om, ci a unui cap de biserica si cap de stat) se intampla multe evenimente, nu este prea greu sa interpretezi doua cuvinte cu nenumarate semnificatii prin prisma unui fapt oricat de minor din viata si activitatea omului respectiv. E ca si cum am incerca sa formam un cuvant de 4 litere pe o tabla de rebus cu 1000 de linii si 1000 de coloane si in care fiecare casuta are plasata la intamplare o litera din alfabet. Nu ne va fi greu deloc. Iata de exemplu doar interpretarea data pentru metafora atribuita lui Papa Ioan Paul al II-lea, “De labore solis”:

– concomitent cu nașterea sa a fost și o eclipsă de soare;
– faptul că provine dintr-o țară din est (levante del sole);
– spune activitatea sa imensă și pelerinajele sale apostolice pe toată fața pământului (întocmai ca soarele);

Deci “precizia” acestei profetii este atat de mare incat s-au gasit trei interpretari posibil care sa lege metafora de persoana. Trivial si irelevant, asadar. Nu trebuie sa ne speriem ca in curand se termina papii, desi nu am avea a ne speria ci doar a nadajdui ca in sfarsit, ratacirea catolicilor se apropie de sfarsit.

In ceea ce priveste rapoartarea ortodoxa la aceasta profetie, voi amiti doar ca:
– biserica catolica este considerata eretica (nu doar schismatica, asta a fost la inceput cand nu schimbasera totul ci doar dadusera anatema)
– profetiile exista doar in biserica ortodoxa si sunt date de Dumnezeu oamenilor sfinti; nu exista sfinti in afara ortodoxiei, deci nu exista nici profetii;
– profetiile au un rol pedagogic in primul rand si catehetic; uneori au si rol de intarire a credintei si avertisment, dar niciodata nu au doar caracter trivial si de amuzament; sa presupunem prin absurd ca aceasta profetie ar fi adevarata; ce inseamna asta pentru catolici? Sa se sperie si sa se teama ca o sa ramana in curand fara papa si ca vine antihrist?

Daca tot a venit vorba de profetii si de catolici, trebuie sa amintim ca exista si cateva profetii ortodoxe care prevad ca in urma interventiei lui Dumnezeu in istorie, se va dovedi fara tagada adevarul marturisit de ortodoxie si toti ereticii se vor intoarce in singura Biserica. Aceasta se va intampla in timpul unui razboi, cu putina vreme inainte de venirea lui antihrist si a sfarsitului lumii. Unele dintre aceste profetii, chiar prevad ca si noi vom apuca aceste vremuri. Sa insemne asta ca se poate adeveri si profetia lui Malachia? Eu zic nu, chiar daca viitorul papa va fi Petru. Nu exclud insa ca prin aceasta profetie Dumnezeu sa ii pregateasca pe catolici pentru marea schimbare, desi cu siguranta nu ar fi nevoie de aceasta, interventia lui Dumnezeu in istoria umana, similara cu venirea Mantuitorului pe pamant, va fi indeajuns de puternica incat sa nu aiba nevoie de pregatiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.