Ce nu poate face noul Papa?

Inevitabil, o data cu procesul de alegere a noului papa, o multime de prostii au fost lansate de toti papagalii care au fost chematii pe la televiziuni ca sa ciripeasca cantece penibile cu ocazia acestui eveniment absolut irelevant pentru romani dar care vrem, nu vrem, trebuie sa ne bucure si sa ne dea speranta, caci orice schimbare aduce cu ea, speranta, nu-i asa? Mai ales daca avem si ceva spoiala de spiritualitate si o gramada de oameni care rad, dar rasul nu este al lor. Spun asta mai ales pentru ca italienii sunt cu un picior in groapa, Grecia scrie pe viitorul lor. Sa vedem asadar o lista de probleme pe care noul papa nu le va putea rezolva, deoarece Biserica Catolica rupandu-se de adevarul revelat de Iisus Hristos si transmis prin Sfintii Apostoli nu a facut decat sa nasca tot raul modernismului actual prin compromisurile si deraierile grave pe care de-a lungul istoriei catolicii impreuna cu papi lor le-au aplicat fara sa invete nimic din propriile greseli.

1) noul Papa nu va putea aduce pacea pe pamant: ce putere mai are Biserica Catolica actuala ca sa faca pace macar intr-o tara catolica cum a fost Irlanda? Dara-mi-te in intreaga lume! Ce sunt altceva apelurile papilor la pace in fata puternicilor lumii de astazi decat niste vorbe goale fara nici o putere? Cu ce se deosebeste un discurs al Papei impotriva razboiului fata de un discurs al presedintelui ONU impotriva razboiului? Poate doar cu faptul ca unul are audienta mai mare decat altul. Dar sa zicem ca poate totusi Papa va putea ajuta macar putin la pacea lumii? Nu cred. Pe 16 Martie 2003, Papa Ioan Paul al 2-lea declara in legatura cu razboiul pe care americanii urmau sa il inceapa impotriva lui Sadam Hussein (war for oil) ca “este inca vreme pentru negocieri; este inca loc pentru pace; niciodata nu e prea tarziu ca sa continue discutiile”. Doua zile mai tarziu americanii au atacat Irakul.

2) noul Papa nu va putea face curatenie in Biserica Catolica (si nici in Vatican): dupa cum stim Biserica Catolica are o problema cu preotii pedofili. Este inca un mister pentru mine cum de aceasta patima specifica i-a coplesti pe anumiti preoti catolici si nu altele mai “softcore” cum ar fi desfranarea (adica preotii sa nu mai pastreze juramantul castitatii) sau homosexualitatea (ar fi mai de presupus ca fiindu-le interzis la femei, preotii catolici cu probleme sa fie mai inclinati spre poponarism decat spre pedofilie). Foarte probabil psihoterapeutii au o explicatie asupra acestei particularitati. Realitatea este ca intr-adevar se pare ca au existat multi preoti catolici care au facut mult rau si chiar daca numarul lor nu este probabil atat de mare pe cat il pompeaza presa, ranile sunt incomensurabile iar impactul asupra credinciosilor este mult mai puternic decat este prezentat in presa. In realitate, multe parohii catolice s-au desfintat efectiv, oamenii nu au mai venit la biserica din cauza acestor preoti si a gustului amar lasat de aceste caderi. Sa nu uitam ca lumea in care traim are o credinta de spoiala, fie din traditie fie din dorinta de spiritualitate. Dar cum in ziua noastra, oamenii gandesc mai putin si sunt foarte slabi in a judecat drept si in a avea o libertate de gandire si personalitate cat de cat independenta de influenta manipularii mediatice, evident ca dupa ce s-au tot repetat breaking news-urile cu popi catolici pedoficil, efectul dorit nu a intarziat sa se realizeze. Sa revenim insa la ce va putea face noul papa? Va putea el sa ceara scuze sau iertare din partea Bisericii Catolice? Va putea el sa spuna “ne pare rau?”. Va putea el sa previna eventuale noi cazuri sau eventuale noi decaderi de aceeasi natura? Evident ca nu. Daca el ar putea inseamna ca papi anteriori – care teoretic aveau si ei “binecuvantarea” lui Dumnezeu si aceeasi putere de a conduce Biserica la liman, – nu si-au facut treaba bine pentru ca nu au facut nimic ca sa previna si sa rezolve aceste probleme cum trebuie. In fapt, noul papa desi are un nou nume si un alt set de haine are totusi aceleasi puteri acordate “de sus” ca si cei dinaintea lui. Daca catolicii se asteapta ca acesta va face mai mult ca cei dinainte, exista unele probleme. Mai ales ca ei deja vor sa il faca sfant pe Papa Ioan Paul al 2-lea, cel in timpul caruia s-au cam intamplat aceste deraieri.

3) noul papa va lupta impotriva pacatelor societatii moderne; tare as vrea sa stiu si eu cum va putea lupta impotriva avortului de exemplu; mare lucru va fi si daca nu va accepta deraieri; sa nu uitam ca Ratzinger a dat binecuvantare folosirii prezervativelor dupa ce cu cativa ani in urma cardinalii spanioli facusera acelasi lucru in pofida opozitie Papei Ioan Paul al 2-lea; “aggiornamentele” in Biserica Catolica sunt la ordinea zilei. De exemplu, nu mica mi-a fost mirarea cand am gasit site-ul unor catolici pro-choice (adica pro-avort). Oricat de luptator convins si traditionalist ar fi noul papa (desi nu stiu daca este) foarte multe nu poate face. Mai precis cel mai mare lucru pe care il poate face este sa nu faca nimic. Lumea e atat de inraita si pervertita incat chiar daca papa va face apel impotriva avortului, acesta va ramane fara nici un efect, de vreme ce catolicilor le place sa schimbe credinta dupa voia lor, ei sunt catolici doar partial, doar pana unde nu trebuie sa implineasca anumite porunci. Ca o mica paranteza, asta nu e adevarat doar pentru catolici ci si pentru majoritatea ortodocsilor. Si daca catolicii au schimbat atat de multe de-a lungul timpului, le vor schimba si pe astea mai devreme sau mai tarziu. Ca sa dau doar un exemplu, la catolici nu se mai tine post in Postul Mare, pentru ca ei au ajuns la concluzia ca este greu de tinut post si Dumnezeu nu vrea sa ne chinuie. Cu siguranta multi catolici se gandesc ca de exemplu si avortul este o alegere usoara si la indemana pentru omul modern, prin urmare de ce sa fie catalogat pacat, chiar daca unii doctori spun ca avortul este crima? Biserica trebuie sa se adapteze la nevoile omului modern, nu-i asa? Mai conteaza insa daca felul de a rezolva problemele al omului modern este total impotriva crezului crestin? Asta va fi adevarata provocare a noului papa, in rest in nici un caz nu va face noul papa lumea mai putin pacatoasa ca acum

4) noul papa este fratele saracilor si ii va ajuta; abia astept sa o vad si pe-asta; una e sa ii iubesti pe saraci si sa vrei sa ii ajuti si alta e sa te numesti pe tine cu numele unui “sfant” care i-a ajutat pe saraci si care si-a castigat renumele numelui sau dupa o viata de sacrificiu; ramane de vazut cum ii va ajuta noul papa pe saraci pentru ca Vaticanul are o banca mafiota care este in pragul desfiintarii si in nenumarate procese [1] iar averea bisericii catolice din Italia este tinta a fiscului Italian [2] dar si a fiscurilor din intreaga lume. Peste tot, statul cauta sa ceara de la cei care mai au cate ceva prin buzunare, si cum biserica catolica are, statul o va taxa si o va  impozita. Asadar, banii vor fi din ce in ce mai putini si din aceasta cauza dar si din cauza ca catolicii donatori vor fi din ce in ce mai saraci (caci toti oamenii cu exceptia bancherilor saracesc in ziua de azi) papa nu ii va putea ajuta mai mult pe saraci decat au facut-o predecesorii sai. Biserica Catolica are un rol social mult prea laudat mai ales pe la noi si acest rol va scadea in anii care urmeaza, pentru ca daca ar fi de unde, s-ar putea face mai mult, dar nu va mai fi de unde, iar la nivelul la care vorbim saracii se pot ajuta doar daca sunt bani, daca nu sunt bani, saracii se pot doar incalzi cu vorbe frumoase venite din gura noului papa.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:

[1] With a two-year probe by Italian authorities into money laundering, poor transparency, inadequate adherence to standards for guarding against criminal and terrorist financing, and questions over sudden changes in its leadership, the bank represents another crisis of morals, legalities and perception. (Sursa)

[2] Italy Aims to Tax Catholic Church Property

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.