Peter Schiff îl ironizează pe Mugur Isărescu

Despre Peter Schiff am mai povestit aici.

Pentru ca slabirea monezilor nationale a devenit o moda in toata lumea si pentru ca aceasta strategie este total absurda si de neinteles mai ales pentru tarile in care exporturile o duc bine si care nu au o rata mare de indatorare care sa necesite iminenta unei devaluari externe, Schiff vine cu o noua teorie: bancherii centrali ai tarilor mici se ia dupa cei ai tarilor mari in urma modei pe care acestia din urma o lanseaza la conferintele internationale ale bancherilor centrali. Il si vad pe Isarescu stand in gloata care il admira pe Bernanke cum le explica la ceilalti bancheri ca nu e de ajuns sa tiparesti doar cu o imprimanta ci iti trebuie o intreaga tipografie ca sa faci fata. Iata traducerea (aproximativa) a fragmentului in care Schiff explica toata treaba cu mentiunea ca de data asta, video-ul bate textul. Toata treaba incepe pe la mijlocul filmului, cititi traducerea mea doar daca nu stiti engleza …

Cum se face ca in nici o tara o moneda nationala puternica nu este in interestul acestei tari? Raspunsul este ca da, doar ca policitienii si bancherii centrali nu inteleg. Cum se face ca chiar si in tarile in care economia merge bine bancherii centrali totusi slabesc puterea de cumparare a monedei (prin tiparirea de moneda).

Poate ca toti bancherii cand se intalnesc la conferinte, reducerea dobanzilor e un fel de “moda contagioasa”. Toti bancherii “cool”, cei din SUA si Marea Britanie sunt si ei pe-acolo, cu gagicile cele mai tari pe langa ei, band Martini si distrandu-se si incearca sa-i vrajeasca si pe ceilalti bancheri centrali (din tarile mai mici si proaste).

– Hei, ce se mai intampla? Ati auzit de “drogul” asta cu dobanzile mici? Trebuie sa il incercati neaparat, e tare misto. De ce nu incercati si voi? Ce, va e fie frica de inflatie? Sunteti niste pampalai daca va e frica de inflatie, ce nu stiti sa manariti statisticile? Voi nu vreti sa va distrati putin?

Asa ca toti bancherii ca sa nu fie in afara gastii, fac si ei ca ceilalti, nu vrei sa te critice tipii “cool” ca nu incerci noul drog cu care se distreaza ei. Nici unul nu vrea sa se gandeasca ca poate totusi o moneda puternica e de utila. La urma urmei ce produce o moneda puternica? Limitarea cheltuielilor guvernului, bugete echlibrate, rata mare de economisire, inovatie, investitii – nu sunt toate astea lucruri bune si de dorit pentru orice tara? In schimb, ce produce o moneda slaba? Cheltuieli iesite de sub control, deficite, guverne in expansiune, crestere economica anemica – asta iti aduce o moneda slaba. Care e mai de dorit atunci?

Sa privim lucrurile si din alta perspectiva: care e mai usor de obtinut? Pentru a avea o moneda puternica, e destul de greu, e ca si cum ai incerca sa iei nota 10 la scoala: trebuie sa studiezi, sa iti faci temele, sa fii prezent etc. Rasplata e nota 10! E greu insa sa obtii un 2? Nu e greu, oricine poate lua un 2. O moneda slaba e nota 2, e cel mai usor de luat, doar tiparesti banii. Assdar, de ce bancherii centrali asta fac?

Intorcandu-ne la oile noastre, e cu totul ciudata dorinta lui Isarescu de a micsora dobanda tocmai acum cand exporturile merg bine si balanta de plati este pe pozitiv. Si mai penibila este argumentatia: semnal dat bancilor sa micsoreze dobanzile la credite. Evident ca o astfel de argumentare nu tine deoarece nu a fost facuta pentru prima data, iar pe banci le doare undeva de “semnalele” lui Isarescu, tot ce le intereseaza este profitul si “spread-ul” intre dobanzile la depozite si cele la credite, precum si intre cursul la vanzare si la cumparare. Daca ar vrea Isarescu sa le dea semnale o putea face prin taierea repourilor nelimitate. Cand e vorba de a mentine lichiditate, apeleaza la repo-uri, dar cand e vorba de stimularea creditarii taie dobanda ca sa dea semnale. Super tare!

Eu interpretez miscarea lui Isarescu ca o “suflare in iaurt”. Comunistilor de la BNR le-au tremurat atat de mult chilotii acum cu ce s-a intamplat in Cipru incat acum ca au vazut ca au intrat niscavai bani in tara, le e atat de frica de ce se poate intampla incat o sa dea la pamant cu dobanda in incercarea de a le trage o tzeapa mica celor care au incercat sa faca niscavai carry trade pe leu.

Nu prea stiu eu insa clar care sunt calculelele, eu doar arunc niscavai presupuneri, dar nu cred ca Soros a venit in Romania doar ca sa se pupe cu Parvulescu si cu Cernea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.