Bancherii nebuni

Pare “out of this world” sau “Sa ne distram cu Benny Hill” insa este realitate. Imi pare rau ca nu am gasit inca inregistrarile, dar probabil vor apare pe youtube. Asadar, dupa ce au distrus o banca prin incompetenta, frauda si lacomie, bancherii irlandezi se distrau pe seama fraierilor de clienti care isi vor lua o tzeapa mare cand banca va falimenta si de asemenea pe seama bancherilor centrali care ii controleaza si pe care ii minteau precum elevii vagabonzi si mitocani care stau in ultima banca isi mint profesorul in timp ce sparg seminte ca si-au facut temele si le ranjesc in fata dispretuitor, fara sa le fie teama ca acesta i-ar putea verifica si i-ar putea da note proaste sau chiar i-ar lasa corigenti. Cata vreme ei au spatele acoperit, ii doar undeva de orice. Iata cum descrie un reporter discutiile unor bancheri de la Anglo Irish Bank in timpul crizei din 2008, inregistrari iesite la iveala recent si care i-au uimit pe nemti, ca si cum directorii de la Deutsche Bank sau Commerzbank ar fi mai breji:

„Ascultând aceste convorbiri este greu să crezi că ei nu sunt nebuni. Ei nu sunt în faza de negare. Ştiau foarte bine că şi-au distrus banca, ştiau că greşelile lor monumentale îi vor costa pe irlandezi multe miliarde de euro. În această lumină, ceea ce este şocant este ce nu auzim. Nu există niciun moment de jenă sau regret, nici cea mai mică nuanţă de ruşine“, scrie O’Toole. (Sursa: Ziarul Financiar)

Un mic snapshot din viata reala a celor care conduc lumea pe marginea prapastiei si rad ca prostii de fraierii care urmeaza sa plateasca, fiind sigur ca ei avand controlul banilor si putand santaja politicienii si opinia publica, nu vor pati nimic. Asa s-a intamplat si e doar un “preview” la ce se intampla si se va intampla in viitorul apropiat. Descrierea lui O’Toole mi-a adus aminte de filmul “Mars Attacks!” in care micile creaturi nebune de pe Marte invadeaza Pamantul si fac carnagiu distrandu-se cum ii terorizeaza pe pamanteni.

 În una dintre înregistrări David Drumm, unul dintre directorii executivi, îi spune directorului de pieţe de capital John Bowe să atragă deponenţi din străinătate, în special din Germania, chiar dacă ştiau că banca se afla în pragul colapsului. Bowe a răspuns râzând şi cântând împreună cu alţi colegi, aşa cum cântă beţivii la ora închiderii, versurile „Deutschland ueber alles“ din imnul naţional al Germaniei din timpul perioadei naziste, acum interzis. Alte înregistrări arată o convorbire care atinge limitele şantajului şi sugerează că executivii au minţit banca centrală irlandeză spunând că banca lor ar avea nevoie de şapte miliarde de euro pentru a evita colapsul, ştiind că cifra este doar un sfert din ceea ce ar cere după ce şi-ar fi pus la punct planurile şi răspândit panică, notează Forbes. Pierderile Anglo Irish Bank au ajuns în cele din urmă 30 de miliarde de euro. (Sursa: Ziarul Financiar)

UPDATE 2 IULIE 2013:

Am gasit inregistrarile. Cu adevarat, imbecili. Nu imi vine sa cred ca oamenii astia au pe mana o banca:

http://www.youtube.com/watch?v=aFpMEXb7OfY

http://www.youtube.com/watch?v=_A9n0podbGk

http://www.youtube.com/watch?v=HyIFfxDqz84

– etc: http://www.youtube.com/results?search_query=Anglo+Irish+Bank+Tapes&oq=Anglo+Irish+Bank+Tapes&gs_l=youtube.3..0i3.428.2045.0.2360.2.2.0.0.0.0.81.143.2.2.0…0.0…1ac.1.11.youtube.VqaGf94N0Ac)

 

Mai jos, la minutul 10:50, Bowe se declara dezamagit ca nu i-a speriat indeajuns pe politicieni. “Nu am stors de la ei ‘olele’-urile”. Iata cum doi bancheri discuta ce placut e sa fii “civil servant”, adica angajat al statului – asta in cazul (probabil de altfel) in care banca urma sa fie nationalizata – ceea ce s-a intamplat ulterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.