BNR și stabilitatea financiară

Sa zicem ca sunteti un mare om de afaceri, cinstit, patriot, care are si bani multi dar este si un cetatean model care doreste sa nu fuga cu banii in strainatate ci sa ii investeasca in bancile din Romania pentru ca avem un guvernator la BNR foarte profesionist si care tine lucrurile in frau. BNR este una dintre institutiile cu cea mai mare incredere, toata presa si toti oamenii cand zic BNR, se gandesc: ce bine ca il avem pe Isarescu, ce bine este cand il vedem pe domnul Vasilescu cum vine la televizor si calmeaza situatia, ce frumos explica ei cum merg lucrurile si cum trebuie sa stam linistiti.

Dar pentru ca sunteti un om serios si nu va luati doar dupa impresii si declaratii, cititi si Rapoartele asupra Stabilitatii Financiare publicate de BNR. Bineinteles, acestea sunt documente destul de mari (cam 200 pagini fiecare) si destul de tehnice. Cel mai probabil, nu le veti citi sau nu veti trage concluzii doar din ele ci veti urmari presa. Sa vedem asadar, ce putem gasi in presa anului 2011 cu privire la stabilitatea financiara. Nu uitati, sunteti milionar in anul 2011 si aveti bani de investit. Cititi Ziarul Financiar si iata ce aflati:

Maximul creditelor neperformante ar putea să fie atins în acest an, însă există o serie de factori, precum gradul mare de îndatorare a populaţiei şi eficienţa moderată a procesului de restructurare, care menţin presiunea asupra portofoliilor de credite, potrivit Raportului asupra Stabilităţii Financiare publicat de BNR. (Ziarul Financiar, 12 SEP 2011)

Iata deci o informatie interesanta: in ciuda evolutiei tumultuoase a creditelor neperformante, BNR ne asigura ca, probabil, maximul va fi atins in 2011. Acum la 2 ani departare, putem evalua in ce masura a avut dreptate BNR. Iata ce valori are indicatorul intitulat “rata creditelor neperformante”, conform Buletinului Lunar 7/2013, Anul XXI, nr. 237, publicat de BNR pe data de 27 SEP 2013, pagina 57:

2011 – 14,33%
2012 – 18,24%
2012 iul – 17,30%
2013 iul – 20,93%

Din acelasi tabel putem observa cum in luna iulie 2013 (ultima disponibila, de altfel) acest indicator a atins cote maxime, deci previziunea din Raportul asupra Stabilitatii din 2011, nu s-a indeplinit, ba din contra. Declaratia de atunci, ar suna la fel de hilar si acum, dupa parerea noastra. De ce?

Dupa parerea noastra de nespecialisti, pentru ca suntem intr-un mare rahat despre care am tot vorbit si lucrurile nu se vor schimba decat poate dupa ce Isarescu va fi dat jos de la conducerea BNR. Dar astea sunt doar estimari si pareri, evident, noi nu garantam pentru ele.

Iata si alte pareri de-ale noastre cu privire la stabilitatea sistemului bancar romanesc din aceeasi perioada in care a fost publicat raportul optimist al BNR-ului care s-a dovedit ulterior total defazat de realitate:

Elitele par nelinistite ca cei care au depozite inca nu s-a gramadit pe banci sa dea jos cu ele ca sa poata sa treaca la urmatoarea etapa a crizei. Haosul si tulburarile sociale inca nu au atins nivelul scontat, lumea e mai bleaga si mai rabdatoare decat se asteptau ei. Grecii care erau vazuti ca cei mai duri si cei mai rai cu guvernul atunci cand e vorba de taieri, inca rezista si inca nu au dat foc la toate bancile si la toata Atena, viata merge inainte. La fel si anarhistii britanici pe care desi politia a avut ordine sa ii lase in pace sa faca cat dezastru vor ei, nu au declansat haosul social. Asadar, cu toate speculatiile pe piete si tentativele de destabilizare a sistemului, criza inca nu a atins punctul culminant care sa necesite “nivelul urmator”, adica banca unica, moneda unica, conducatorul unic. Din toate punctele, masinaria sistemului a inceput sa incerce sa faca praf sistemul financiar prin propaganda, prin tragerea de semnale, prin emiterea de declaratii chiar de la cei care ar trebui sa calmeze lucrurile, cum ar fi FMI si Fed-ul. Pe Soros il intelegem sa isi faca meandrele cum vrea el, dar restul? (Bank-run-ul: pericol sau target? – 26 SEPT 2011)

Un critic al parerilor noastre ar putea afirma citind acest paragraf ca suntem conspirationisti si avem o viziune pesimista asupra lumii. Intre timp insa s-a intamplat Cipru, chiar acum se intampla Panama si viitorul va confirma poate si celelalte pareri. Ce dorim sa mai subliniem acum, ca desi au trecut doi ani de cand am subliniat ca “criza inca nu a atins punctul culminant”, ne mentinem in continuare aceasta afirmatie.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

PS: daca veti citi periodic si cu atentie comunicatele si rapoartele BNR, veti observa ca de fiecare data lucrurile stau [1] binisor, exista premize ca [2] se vor imbunatati, in ciuda [3] unor riscuri. Altfel spus, “pace voua cititorilor, fiti linistiti, ganditi pozitiv, dar sa nu va speriati daca mai existe si niscavai semne de intrebare”

Sa luam un alt exemplu: ce spunea BNR despre situatia macroeconomica a Romaniei in 2011?

Citam din CAPITAL, 12 SEP 2011: Raport BNR: Situaţia macroeconomică a României s-a îmbunătăţit în ultimul an

1 – lucrurile stau binisor:

Potrivit comunicatului BNR, referitor la lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare,  noul acord de finanţare de tip preventiv încheiat în anul 2011 cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, alături de angajamentele autorităţilor asumate în cadrul programelor naţionale, constituie “ancore pentru menţinerea stabilităţii financiare şi continuarea reformelor structurale în scopul impulsionării potenţialului de creştere economică“.

2 – situatia se va imbunatati:

La nivelul UE, pachetul de măsuri privind implementarea unei noi arhitecturi de supraveghere, cu accent pe latura macroprudenţială, va contribui la consolidarea sistemului financiar european (prin diminuarea vulnerabilităţilor evidenţiate de criză) şi la majorarea potenţialului de creştere economică în UE, se mai arată în comunicat.

3 – exista totusi riscuri:

Riscul de credit rămâne principala vulnerabilitate a sectorului bancar

 

4 comments

  • @Marius: am ramas dator cu sfat pentru omul de rand; eu unu mi-as plati mai intai ratele si nu m-as mai atinge de credite (credit = cost minim dublu pentru orice, indiferent de cat scade Isarescu dobanda de referinta)

    1. daca stau la bloc si nu ma pot muta la casa, mi-as face izolatie (o sa tot creasca preturile la curent/gaze/incalzire);

    2. daca as sta la casa, mi-as pune centrala pe lemne (inflatia la lemne va fi mai mica ca la gaze/electricitate), de asemenea, as face izolatie, as cumpara teren mai mult, as face poate si un solar, as creste gaini si porci;

    apoi, in loc sa imi cumpar masina noua/scumpa, smartTV sau alte prostii as invata o meserie cat mai calificata, as investii toti banii si timpul in cursuri / carti / calculator / internet; din ce in ce va fi mai greu pentru cei necalificati si doar specializarea si profesionalizarea pot garanta un job cat mai sigur si cat mai bine platit pentru a putea face fata inflatiei si contractiei economice; in ciuda problemelor din economia romaneasca, exista si va fi cerere din ce in ce mai mare de specialisti in timp ce volatilitatea din anumite sectoare, va impinge multi specialisti din domenii falimentare inspre munca necalificata/slab platita (de exemplu constructiile/imobiliarele/marile combinate/invatamantul/administratia publica etc)

  • Nu exista o solutie “fit all”, exista optiuni de investitii multiple pentru prezervarea valorii dar mai ales a consistentei banilor – in ciuda riscurilor si a presiunilor inflationiste cauzate de marirea masei monetare.

    Eu nu dau sfaturi de investitii si nu am bani cat sa-mi pun problema, dar am auzit de la unii analisti ca companiile mari si cu cota majora de piata sunt cele mai sigure si chiar in cazul confiscarii depozitelor, actiunile raman totusi valide. Evident nu vorbim de Romania ci de actiuni Gooogle, Apple, Microsoft etc. Bursa din Romania = loteria nationala, castiga cine stiu ei;

    Ar mai fi obligatiunile, dar randamentele sunt jegoase si fondurile romanesti urmaresc alte interese nu sa dea rezultate clientilor, in plus nu stii niciodata cum se scurg banii de la vreun fond catre banca mama cand o fi cazul.

    O alta investite sigura este pamantul agricol, daca afaceristul cu bani imi citea blogul in Iunie 2011 si cumpara teren agricol, acum imi multumea: https://chiazna.ro/2233/agricultorii-de-maine-vor-fi-ca-bancherii-de-ieri

  • Si ce solutii are autorul pentru situatia din articol?
    As vrea sa vad niste indicatii clare pentru romanul afacerist cu bani, dar si pentru omul de rand cu cateva economii.

  • Ionut Bratu

    Excelent articol. Praf in ochi pt marea majoritate a prostimii din Romania, BNR si Mugur Isarescu. Referitor la increderea romanilor in sarpele cu ochelari, aka Mugur Isarescu, imi aduc aminte de un caz similar, desi la un nivel superior din toate punctele de vedere. Se intampla inainte de infiintarea FED-ului, insa acum intelegem cat de usor erau create panicile in America in anii 1900. Un ziarist il intreaba pe JP Morgan intr-un interviu public “domnule Morgan, ce va face bursa in perioada urmatoare?” Iar celebrul bancher a raspuns pe o nota sobra: “domnule, bursa va fluctua!” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.