Comisia Europeana provoacă cutremur în sistemul bancar românesc

Nici nu am terminat bine articolul de ieri in care tratam (in)capacitatea BNR de a prognoza stabilitatea sistemului financiar, că si a aparut o stire nou care sa imi confirme temerile din articolul de alalta-ieri, intitulat “Dormi liniștit dacă ai bani la bancă?” in care concluzionam:

Eu am totusi o mica ingrijorare. Asa cum europenii au decis sa faca din Cipru un experiment si totodata un model de urmat de acum inainte, nu se stie niciodata cum le trece prin cap si ideea de a experimenta vreo “vacanta bancara” prin Romania. (citeste tot)

Iata deci noua stire:

Bancile din Grecia vor fi nevoite sa-si limiteze operatiunile din Europa de Sud-Est, dupa ce Comisia Europeana a cerut institutiilor de credit sa se angajeze ca nu vor transfera fonduri cu scopul de a-si intari subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate dosarului pentru ziarul Kathimerini, preluat de Mediafax. (Sursa: Hotnews)

Stirea fiind preluata la a zecea mana, cum le sta bine ziaristilor profesionisti din Romania, evident ca nu aflam detalii mai concrete cu privire la ce anume a cerut CE, ce presupune aceasta solicitare si cat de ferm poate fi sau nu impusa, dar mai ales implementata. Imi cer scuze ca nu am avut timp sa investighez mai mult si sa merg la sursa, am cautat insa in alte ziare stirea si fiind proaspata nu am mai gasit-o decat in Adevarul, unde nu aflam in plus mare lucru.

Asadar CE le cere bancilor grecesti sa isi reduca finantarea filialelor, masura care va afecta drastic bancile grecesti din Romania. Iar asta vine intr-un moment total nepotrivit in care creditele neperformante ating noi maxime si una dintre bancile la care aceste credite sunt mai voluminoase ca la altele este tocmai una greceasca: Piraeus Bank. Iata ce declara pe 25 Septembrie 2013 (cel putin data articolului) un director al bancii: “Situaţia rămâne una urâtă. Vedem în continuare cum creditele neperformante cresc de la o lună la alta şi de la un trimestru la altul” (Sursa: Puterea)

Exista totusi necunoscuta principala daca aceasta solicitare are vreo putere, trebuie implementata urgent sau este doar inca o masura de presiune asupra grecilor sa-si vanda asset-urile. Dincolo de acest amanunt, in sistemul bancar romanesc exista atat de multa putreziciune, incat atunci cand au vandut toata reteaua, cei de la Volksbank, desi nu cereau mai nimic pe ea, nu au reusit sa scape de filiala din Romania. Rusii care au cumparat celelalte filiale, nu s-au atins de cea din Romania. Este un mister cum continua aceasta banca sa supravietuiasca, fara finantare de la banca mama si fara cumparator. Poate nu cunosc eu amanuntele prea bine, dar cert este ca nimeni nu a cumparat-o desi presiunea inspre vanzare a fost destul de mare. Deci presiunea asupra patronilor bancilor in directia vanzarii nu are nici un efect atunci cand bancile sunt in realitate insolvente. Chiar daca patronii vor sa le vanda si nu tin la pret, nu poti vinde o galeata cu rahat si sa iei pe ea ceva, din contra trebuie sa platesti tu ca sa scapi de ea.

As face o mica paranteza pentru a explica ce inseamna insolventa in domeniul bancar. O banca insolventa este o banca care daca si-ar vinde acum toate asset-urile (adica ar primi bani pe toate creditele date) nu ar reusi sa plateasca toate depozitele si toate creditele luate de la alte banci si de la BNR. Dar cum in sistemul bancar romanesc nu avem voie sa auzim ca pica vreo banca, pana acum BNR prin inteligenta maestrului Isarescu a reusit sa tina bancile pe linia de plutire, prin magia RMO-urilor despre care am mai discutat si avem asadar un sistem bancar plin de “banci zombi”, adica banci insolvente dar care primesc in continuare lichiditate de la BNR pentru a mentine calmul si pentru a evita detonarea si celorlalte banci care poate nu sunt insolvente (cel putin in aceeasi masura) dar care nu au nici acelea capacitatea sa faca fata unui bank-run.

Care este deci viitorul sistemului bancar romanesc? Nu putem stii si nu putem estima daca aceasta cerere a CE este doar un tunet care nu face decat sa ne trezeasca interesul sau este un tunet care anunta o furtuna naprasnica ce se va lasa cu grindina si precipitatii abundente.

Este adevarat ca CE ar fi penibila sa isi dea cu stangul in dreptul si sa puna gaz pe foc prin amenintarea bancilor grecesti sa nu mai finanteze (macar atat cat o fac, la nivel de avarie) filialele din Romania si Balcani. Nu dorim sa mergem pana acolo incat sa sustinem ca CE doreste sa provoace o criza bancara in Romania, mai ales ca in ultimul timp se discuta despre un fond de salvare a bancilor din tarile UE dar care nu sunt membre in Zona Euro.

Dar daca ce s-a intamplat in Cipru, s-a intamplat cu o tara membra in Zona Euro, de ce am exclude o noua criza bancara in Romania provocata tocmai de fermintatea CE ca grecii sa nu mai faca afaceri ci sa-si plateasca ratele catre Troika?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.