Săgeata care zboară ziua

Nu te vei teme de frica de noapte, de săgeata ce zboară ziua,
De lucrul ce umblă în întuneric, de molima ce bântuie întru amiază. (Psalmul 90, 5-6)

Nu stiu daca a fost vreun Craciun TV mai sangeros in evenimente nefericite ca acesta. Foarte probabil, televiziunile ofera spatii mai largi unor astfel de evenimente pentru ca politicienii sunt in concediu si mare lucru (din ce stiu aceste capete vorbitoare) nu se mai intampla. Si cum la noi capetele vorbitoare sunt destul de limitate in topicurile pe care le pot acoperi, nu vom vedea prea curand un reportaj interesant dintr-un parc, de la vreo mahala unde traiesc oameni normali si mare lucru nu se intampla, de la vreo piesa de teatru interesanta recent lansata ci fie vom vedea reportaje despre pârțurile politicienilor (ce a mai zis ala, ce rochie a purtat aia de ziua ei, ce masina a mai facut cadou / a primit ala , etc) fie vom avea parte de accidente tragice denumite generic “breaking news”: impuscaturi in frizerii, puscariasi evadati, accidente pe trecerea de pieton, autocare rasturnate etc

Accentuarea intentionata a stirilor negative si ignorarea stirilor care conteaza pentru viata oamenilor de rand, a problemelor si framantarilor autentice ale oamenilor normali, de rand, (adica care nu sunt bolnavi precum politicienii sau vedetele) nu este insa o inventie romaneasca. Un fost redactor TV din SUA a marturisit intr-un talk-show radio alternativ ca atunci cand nu aveau de acoperit evenimente prea importante (omul lucra la un post TV local) bagau stiri de genul “un jogger a fost muscat de un caine” sau alte stiri de umplutura similare care sunt oricand la dispozitie.

Sangele vinde mai bine ca orice pentru ca suferinta groaznica sau moartea sunt putinele lucruri care mai misca omul modern insensibil, obosit de povara vietii, stresat de presiunea constanta a unei lumi zgomotoase si nedrepte, care pe langa problemele de zi cu zi, ii “ofera” si variate minuni ale comunicarii moderne, care minuni nu fac decat sa ii mai consume si mai mult energia emotionala, psihica, sufleteasca sau intelectuala. Ce ma intereseaza pe mine c a s-a mai rasturnat inca un autobuz nu stiu unde, ce ma intereseaza pe mine ca nu stiu ce idiot retardat si-a omorat bunicul ca dintr-un motiv inca necunoscut sau – culmea culmilor! – ce ma intereseaza ca unul si-a omorat fratele pentru o bucata de sunca, etc?

La aceste intrebari foarte usor m-ati putea intreba: de ce ma uit la televizor? Intrebare legitima pentru cine are posibiltatea sa traiasca ca un sihastru, si nu are nevoie sa iese in lume, sa viziteze lume sau sa traiasca cu altii in casa. Eu insa nu am aceasta posibiltate si de aceea, desi nu ma uit din proprie initiativa decat rareori, si atunci ma uit la Agro TV, China TV sau alte canale exotice, sunt la curent cu toate stirile si cu toate televiziunile, involuntar. Nu poti azi sa vizitezi un batran care sa nu aiba pornit televizorul non stop chiar si cand tu il vizitezi si vrei sa vorbesti cu el, nu prea poti azi sa mergi la un restaurant fara televizor, nu poti azi sa mergi la o policlinica ca sa nu afli toate sitrile zilei repetate de 5 ori intr-o jumatate de ora in sala de asteptare, ce zic eu, nu poti nici macar sa mergi la frizer fara sa fii la curent cu ultimele evenimente mondene (cum mi s-a intamplat mie) sau cu … breaking news-urile zilei.

Privit la rece, televizorul in ziua de azi are rolul primordial de a nu te lasa in pace cu gandurile tale, cu bucuriile sau necazurile tale ci se baga peste tine cu nesimtire cu toate nimicurile, gunoaiele sau perversitatile lumii de azi. Si rareori cu o raza de lumina, atat de rareori incat nu imi aduc aminte ultima pe care am zarit-o. Paradoxal, indiferent de natura stirilor, culmea e ca rareori consecintele stirilor au vreo influenta asupra vietii mele. Ce om intreg la minte ar manca un aliment care nu ii produce nici un efect (simplist vorbint), doar se intampla sa i-l bage cineva in gura, fara prea multa insistenta.

Tanguieli ca acestea, refulari si dezaprobari ale televizorului in toate registrele de la negru la gri, probabil ca ati mai auzit. Eu as vrea sa aduc si un plus in aceasta discutie: ce ati zice de un dispozitiv electric care sa bruieze orice televizor pe o zona de 50 de m de purtator? Vi s-ar parea o idee buna? Aveti idee daca exista asa ceva, cum i-ar zice sau de unde s-ar putea cumpara? Eu as vrea sa imi cumpar unul si mi se pare o solutie de compromis. Cel putin, in unele locuri in care merg mai rar si astfel zombiurile acaparate de monstrul TV nu ar putea face legatura intre mine si defectarea TV-ului.. Nu am incercat inca o telecomanda universala, nu stiu cat de eficienta este, dar cred ca merita investitia macar ca sa testez.

Dupa aceasta scurta introducere as vrea sa schimb putin registrul si sa revin la titlul acestui articol. Sageata care zboara ziua este oarecum o chestie confuza, un simbol care aminteste de potentialitatea unei catastrofe fatale care loveste in mod aparent aleator. Este mult de detaliat. Pe scurt insa: dreptatea (si/sau pronia) divina lasa loc raului sa loveasca in mod aparent absurd, neasteptat, aleator intr-un mod catastrofal, provocand tragedii acolo unde domnea fericirea (de asemenea aparenta) sau poate nefericirea (caz in care tragedia e si mai mare). De exemplu: o femeie romanca, frumoasa, relativ tanara, isi paraseste barbatul din Romania pentru promisiunea unei vieti minunate in minunata Italia unde sunt nenumarati babaci cu portofelul mare care ii pot oferi viata minunata pe care a vazut-o ea la televizor in telenovele. Nici parintii sarmani de la tara, ramasi singuri sau in grija unor straini care ii calca in picioare, nici barbatul distrus si nici copiii nu pot taia iluziile desarte ale unei femei pierdute. Cate cazuri de astea nu sunt? Cate nu am auzit? Am mai povestit sau daca nu repet aici: un vecin de-al nostru de la tara avea un flacau care si-a gasit si el o fata din sat. Asta a venit la el acasa, au pus nunta, au tocmit toate cele dar cu cateva luni inainte de nunta, tipa a fugit in Anglia dupa altul, chemata de o verisoara de a ei care a descoperit si ea minunile occidentului mai inainte. Baiatul asta, l-a pazit Dumnezeu sa nu apuce sa se insoare cu o curva, dar alti sarmani  (sau poate altele, desi mai rar) au avut alta cruce.

S-a intamplat sa fie zilele astea, dar nu vreau sa ma refer specific la acest caz. S-a intamplat ca o romanca de asta sa fie impuscata de un nebun impreuna cu copiii care venisera sa o viziteze si cu amantul italian. Caz socant au titrat toti, breaking news. Nu cataoghez, nu judec, doar exemplific ce inseamna sageata care zboara ziua.

Alt caz: doua perechi, doi tineri si doua tinere din Oltenita, se pregateau de Craciun. Fetele aveau 16-17 ani, si baietii cu 2-3 ani mai mult. Sageata i-a lovit pe neasteptate si a provocat o tragedie. Inca nu se stie de ce au murit, dar e vorba de o intoxicare. Nu stim ce aveau de gand sa faca si cum se pregateau sa sarbatoreasca. Putem specula, dar ar fi in desert. Nu stim tainele oamenilor si nu stim taina lui Dumnezeu.

Cate si mai cate astfel de relatari am avut parte acest Craciun. Nimic de genul interviului cu IPS Irineu de la Digi 24 care l-am gasit culmea aiurea pe youtube, din intampalre. Un interviu nu exagerat de interesant, nici extrem de inaltator, dar o emisiune placuta, calda cu niste oameni deosebiti, care mi-ar face placere sa o vizionez oricand, chiar si intr-un moment de asteptare, sau in timp ce stau imobilizat pe scaunul de frizer. O emisiune care nu doar ca nu ma agreseaza si nu ma tulbura aiurea, ba chiar ma zideste si imi provoaca sentimente luminoase, placute, care vin in consonanta cu perioada sarbatorilor prin care trecem si cu putina pace pe care oricat de nesimtiti am fi si oricat de necredinciosi  Nasterea Domnului ne-o daruieste si noua peste veacuri si peste zidurile sufletelor noastre reci. Si cate si mai cate astfel de emisiuni nu s-ar putea face si cati astfel de oameni nu se gasesc si nu s-ar putea promova pentru a tranmite pe unde informatii si stari pozitive nu umbre, nori si intuneric.

Revenind insa la sageata: evident ca se intampla accidente, evenimente nefericite care lovesc brusc si curma viata unor oameni in momente neasteptate dar mai ales ale unor oameni tineri sau chiar copii, intr-un context care avea cu totul alte perspective. Copiii aceia se intalnisera ca sa se simta bine impreuna – nu presupun nimic. Poate chiar aveau de gand sa mearga la biserica de Craciun, poate chiar tinusera postul si erau copii cuminti, nu ca aia de i-am vazut prin cluburi cum se holbeau la curve si beau si se drogau.

Ce rol are aceasta sageata si cum sa ne ferim de ea? Un prim lucru care as vrea sa-l spun este ca nu e doar una, sunt nenumarate sageti si cred ca fiecare stie cateva exemple din mediul lui, din familie, de la prieteni sau cunostinte. Dumnezeu are ratiunile lui pentru care pedepseste pe un pacatos dar pe altul il lasa in pace si chiar ingaduie sa prospere. O explicatie sumara ar fi ca Dumnezeu poate curma viata frageda din iubire, pentru a impiedica acel om sa continue sa faca un pacat mare care l-ar condamna la iad pe vesnicie. Sageata de multe ori foarte probabil curmeaza o viata intr-un moment bun, si cu siguranta in cel mai bun moment in care acel om poate fi luat. Ca o regula nescrisa dar dedusa din insasi iubirea nemarginita a lui Dumnezeu pentru om, este bine sa ne amintim mereu ca Dumnezeu ne ia din aceasta viata in momentul optim pentru noi. Si momentul optim este acela in care daca am mai trai o secunda, am adauga mai mult rau decat bine, daca am mai trai o secunda am pierde cea mai apropiata distanta dintre noi si Dumnezeu in care am ajuns in intreaga noastra viata. In aceasta ecuatie, evident intra toti parametrii: rabdarea si bunatatea lui Dumnezeu, potentialul nostru de a-L cunoaste si de a face voia Lui, riscul viitoarelor ispite de care ne-am putea folosi sau am putea fi biruiti prin ele, etc.

Sageata nimicitoare loveste in noi in momentul optim, precum q.e.d-ul pe care il scrie un elev la finalul unei demonstratii in care daca ar mai scrie o singura litera ar gresi decat a reusit sa scrie pana acum, desi poate nu e prea grozava nici demonstratia actuala si este plina de erori. Precum un profesor ingaduitor adauga mereu de la el puncte la nota elevului, cu mult mai mult Dumnezeu prin iubirea lui va adauga la ce am inteles si ce am facut cu viata noastra. Sageata este clopotelul care suna si anunta sfarsitul examenului. Multe lucruri zise sunt mai mult sau mai putin adevarate, dar certitudine mai mare ca sageata mortii nu exista. Fericiti cei care o vad venind si mai au timp sa se pregateasca, chiar daca porcul nu se ingraja in Ajun.

Ne putem deci folosi si de astfel de stiri daca altele nu avem. Mie mi-a ramas in cap evenimentul din Italia. M-a socat si m-a marcat atat de mult incat bombele care au explodat prin Rusia m-au lasat rece, ca sa nu mai zic de accidentul cu autocarul de la granita dintre Ungaria si Germania care nici macar nu s-a lasat cu morti. Parca crima aia din Italia, prea mult seamana cu o sageata care zboara ziua …

UPDATE 1 IAN 2014: RTV incearca sa arunce niste bombe cu privire la cazul din Oltenita; vad ca altii nu prea s-au mai interesat in directia asta … Morala? Nu e fum fara foc, deci sa nu ne jucam cu chibriturile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.