Cea mai proastă știre pentru români: au ieșit din criză deși nu au realizat

In caz ca nu v-ati prins, este oficial: AM IESIT DIN CRIZA! Gata cu austeritatea, gata cu salariile mici si taierile de personal, gata cu criza creditelor si marirea ratelor, gata cu maririle de taxe si impozite, gata cu scumpirile, acum totul este perfect. Am iesit in sfarsit din criza! Nu maine, nu peste o luna, nu peste un an, nu la anul pe vremea asta ci acum. Iata de ce zic ca este oficial:

„În opinia mea relansarea creditării se poate face, în prezent, pe segmentul populaţiei prin refinanţare ca instrument de majorare fără consecinţe negative a venitului disponibil. Dacă în perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinanţarea destinată unor cheltuieli, în multe cazuri fără o necesitate stringentă, acum, în perioada de convalescenţă de după criză, se impune practicarea unei «refinanţări de necesitate»“, a spus Florin Georgescu, într-o opinie legată de acest subiect transmisă ZF. (sursa)

Deci, negru pe alb, pe langa ce spune despre electoRATA, Georgescu recunoaste ca nu mai suntem in criza, criza a trecut, acum suntem in convalescenta, ne-am facut bine, a trecut ce a fost mai rau. Dar nu doar Georgescu ci si Vasilescu este de aceeasi parere, dupa cum a declarat cel putin in emisiunea lui Moise Guran.

Deci deja doi oameni de baza de la BNR declara raspicat (pe langa alte informatii) ca AM IESIT DIN CRIZA, suntem DUPA CRIZA, chiar daca in convalescenta. Si culmea, asta o fac tocmai doi capi de la BNR care sunt la curent mai bine ca mine cu privire la continua crestere a ratei creditelor neperformante (adica falimentare, pe care oamenii nu le mai platesc). O crestere a PIB-ului in care sunt incluse si cheltuielile facute de stat pe bani imprumutati, nu inseamna mare lucru cata vreme eficienta si productivitatea au ramas aceleasi. Uimitor cum se schimba discursul si viziunea BNR-istilor. Mai ieri faceau apel sa crestem productia, sa facem reforme structurale, sa marim eficienta, si acum ne anuta ca gata, am iesit din criza si trebuie sa stimulam consumul.

Oare ce au astia in cap? Va dati seama unde ajungem cu asemenea idioti care trambita aiurea in timp ce tara arde, firmele pica pe capete, puterea de cumparare scade, preturile explodeaza si ne apropiem periculos de limita maxima de indatorare pe care unii o estimeaza la 60%, si pe care eu o cam vad pe la 50%.

Sa ma apuc oare sa repet toate statisticile, toti indicatorii si toate stirile care ne dau clar simptomele unei economii in declin? Crestere PIB-ului este irelevanta cata vreme nimic nu s-a schimbat important in economia romaneasca, poate ca doar o parte din somerii si oamenii de afaceri care au dat faliment in perioada asta, au plecat deja in afara si din prostie o parte din ei au inceput sa trimita bani inapoi in tara, de unde si cresterea intrarilor de valuta pe care acum ai nostri le contorizeaza ca “investitii directe” (ca tot se intreba Florin Citu de unde ar putea sa vina ditamai cifra in investitiile directe ca nu reiese nicaieri, in nici o informatie publica). Nu voi repeta prea multe, pentru ca nu am rabdarea si pentru ca deja altii au facut treaba mai buna.

As dori doar sa atrag atentia ca nu doar “specialistii” de la BNR sunt deplasati de realitate, dar pana si presedintele nu are habar ca tiparnita BNR-ului deja a cam tiparit destui lei anul trecut, nu e nevoie ca sa mai sune Ponta la Isarescu sa il roage sa dea drumul, deja Isarescu tipareste si el cat poate ca sa tina bancile pe linia de plutire. Operatiunile repo au crescut in 2013 cu 57% fata de 2012 iar numerarul in circulatie cu peste 10% (vezi BNR > Comunicate > “Indicatori monetari  – decembrie 2013” publicat pe 27 Ianuarie 2014. La oricare masa dintre cele 3 ne uitam, vedem cresteri spectaculoase care in fapt sunt furt din banii nostri. Pe de o parte Isarescu si Ponta se lauda cu inflatie de 3-4% pe de alta leul din start banii si-au pierdut in jur de 10% din valoare. Noroc ca au picat si dolarul si euro si prostii de romani nu se prind cum sta treaba.

Fenomenul “cate-un pic, pic” insa functioneaza si saracia macina in continuare in clasele de jos. Din pacate insa, incet-incet “oficialii” cauta ca si in SUA sa lanseze ideea ca criza e cam gata, problemele s-au cam rezolvat, trebuie sa incepem din nou investitii puternice, sa stimulam si mai mult consumul, sa acceleram directia, necazul a trecut, pericolele mari ne-au ocolit, blah, blah.

Intre timp insa China tipareste doar in Ianuarie 2014 cu 60 de miliarde mai mult cat SUA si Japonia la un loc si a ajuns doar in ultimii 5 ani la o expansiune a creditului atat de mare cat i-au trebuit Americii 200 de ani. Totul e insa construit pe minciuna, Marele Balon Chinezesc nu se stie cand rezista avand peste un miliard de bolduri indreptate inspre el care la cea mai mica dezumflare fac “poc”. De Japonia ce sa mai zicem care dupa cea mai fantastica tiparire de moneda raportata la PIB din lume, abia a realizat o crestere de sub 1% si o inflatie infima, experimentul abenomics fiind ravasit total. Daca astea nu sunt tensiuni care pot oricand sa duca la colaps, ar mai ramane doar probleme prin … tarile emergente, categorie din care vrem si noi sa fim considerati. De exemplu Venezuela. Asa cum si la noi Basescu si cu Dragnea vor sa rezolve lucrurile in strada, se pare ca si venezuelenii au aceeasi dorinta de a rezolva cat mai repede tensiunile dintre putere si opozitie. Ei sunt insa mai pasionali si in timp ce o pun de-o mica revolutie mai expulzeaza si niscavai “agenti straini”. Dar nu doar Venezuela, toata America Latina are probleme, iata doar ce probleme are Argentina:

 on Friday, Argentina fined supermarket chains including Wal-Mart, the world’s largest retailer, and Carrefour for “failing to maintain adequate stocks of price-controlled goods.” This happened after the country shocked everyone in late January by devaluing the peso by 18 percent, effectively wiping out the purchasing power of its population by the same amount and forcing a mad scramble by the population into retail outlets, such as Wal-Mart, where the people were desperate to convert their increasingly more worthless pieces of paper for tangible goods resulting in a “run on the Wal-Mart” and depleting store shelves of virtually all goods, price-controlled or otherwise. (Sursa)

Oricat pare de socant Argentina a intrat deja in etapa de control al preturilor, una din etapele primordiale colapsului. Aici se ajunge dupa ce pietele au fost distruse, lantul declansarii fiind (nu neaparat in ordinea asta): criza creditelor => faliment afaceri => concedieri / somaj => scaderea puterii de cumparare => interventionism socialist => piete distorsionate => razboi valutar / tarifar  => control al preturilor => hiperinflatie / razboi.

Poate sunt greu de explicat mecanismele, dar cred ca multi romani isi aduc aminte de cartelele la paine si la alimente, precum si de rafturile goale. Rafturile si cartelele din perioada ultima a comunismului in Romania erau indicatorii din lumea reala ai controlului preturilor. Daca preturile erau lasate libere, ar fi crescut imens avand in vedere diferenta intre cerere si oferta, si prin urmare rafturile nu mai erau goale ci erau pline, asa cum sunt acum rafturile in supermarket la noi cand mecanismele pietei inca functioneaza (cererea se intalneste cu oferta).

In concluzie, dupa ce ca si-asa povara crizei este greu de dus, singura alinare pe care o aveau romanii – aceea ca macar policienii si mass-media acceptau faptul ca exista criza si sunt probleme, – deci aveau macar speranta ca se stie si se lucreaza la rezolvarea problemelor, va fi terminata brusc, urmatorul discurs public ducandu-se in jurul cresterii pompoase a pib-ului nostru comparat cu cel al mediei zonei euro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.