Isărescu salută formarea ASF-ului

Initial m-am gandit sa intitluez articolul de azi ceva de genul “De ce nu voi investi la bursa, nu voi investii in pensii private si nici nu-mi voi cumpara nici o asigurare de viata”. E cam lung insa ca titlu, de aceea, incercand sa aflu cand s-a format ASF-ul asta si care a fost ideea la inceput, am dat peste entuziasmul lui Isarescu cand s-a format aceasta autoritate:

Salut înfiinţarea Autorităţii care supraveghează partea nebancară a pieţei financiare din România. Aş spune că nu este vorba de o megastructură, în primul rând. Dacă sistemul bancar sau creditele bancare plus leasingul (..) şi aşa mai departe sunt peste 90% din toată piaţa financiară din România şi ai 10%, să spunem, cu indulgenţă, reprezentat de piaţa de capital, pensiile private şi asigurările, înseamnă că structura de supraveghere bancară din Banca Naţională, care este de 10 ori mai mare, este o megastructură. (sursa)

Gura pacatosului adevar graieste … pe mai multe niveluri …

Din start Isarescu mirosea ca e o megastructura … interesanta pentru politicieni si nu avea cum sa nu intuiasca ce o sa insemne “mega” peste ceva timp. Pe de alta parte, ca un al doilea adevar, evident ca si Banca Nationala este o megastructura, o organizatie inutila in contextul in care in Romania bancile isi cam fac de cap si politica BNR-ului este un esec total. In mod normal intr-o firma, daca lucrurile nu merg bine, daca bugetele nu ies, rezulta austeritate: taieri de salarii, dat afara oameni, dividende canci, miscorarea activitatii. Nu si la BNR. Desi datoria externa explodeaza, moneda isi pierde din valoare (vedeti cu cat a crescut BNR masa monetara anul trecut) si stabilitatea este asigurata doar pentru cei din varf care sunt siguri pe banii lor in timp ce cei de jos care traiesc din salariul minim si au rate, pierd pe de o parte (creste masa monetara => inflatie => salariu scade in realitate) dar au de platit mai mult pe de alta parte (bancile nu prea se gramadesc sa scata ratele la credite desi Isarescu le micosreaza lor rata la repourile BNR-ului); in plus, pe de o parte Isarescu da conducta la maxim la lichiditate (anul trecut au crescut repo-urile cu 50%), dar volumul creditelor scade, deci BNR nu face decat sa ofere resurse bancilor neconditionat si fara nici un rezultat.

Evident, Isarescu nu prea are nici o treaba cu ASF-ul, poate doar ca are meritul ca totusi la BNR nu si-au tras baietii salarii nesimtite ca astia la ASF, dar la ei e mai usor ca e treaba e sigura pe termen lung, BNR fiind stat in stat, deci sutele de directori de acolo nu au nevoie sa traga tunuri pe termen scurt ca astia la ASF unde fiind dependenti de politic, lor le e de ajuns sa suga moderat pe termen lung si sa nu aiba stres. La ASF in schimb, stresul e maxim, in sensul ca astia si-au tras salarii mari pentru ca sunt acolo pusi pe timp destul de efemer, ca daca vine alt ministru, zboara si vin altii. In plus, avand in vedere volumul banilor, e foarte posibil ca banii de la ASF sa fie clar impartiti frateste, nu e aceeasi situatie ca la BNR unde conteaza mai mult alt tip de relatii, oarecum mai … discrete. Cu greu isi face loc cineva la BNR si mai ales intr-o pozitie relevanta. Culmea ca mahării se si mai mira de ce le fug tinerii si de ce nu reusesc sa gaseasca sclavi care sa le faca munca. Nu m-ar mira daca toata munca la BNR se face la 2-3 nivele de entry-level, adica cam la tineretul proaspat intrat pe felie, dupa ce trece de traininguri si e capabil sa indeplineasca cerintele unui job. Mai e de mirare de ce dupa ce vede tanarul talentat proaspat angajat care e treaba la BNR , dupa ce intelege ca nu va avea sansa sa urce in sus decat daca pupa unde trebuie si pe cine trebuie, tinerii pleaca?

Cea mai mare provocare a departamentului de resurse umane din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR) este atragerea celor mai buni candidaţi pentru posturile scoase la concurs tocmai din cauza războiului de talente care există în acest moment pe piaţa locală şi a faptului că, cel puţin la nivel de top management, oamenii sunt tentaţi fie să plece din ţară, fie să se angajeze într-o bancă comercială unde salariul este mai mare, a spus Mugur Tolici, directorul de resurse umane al BNR. (Sursa)

In final, as propune cea mai sigura cale de a lupta impotriva tunurilor care se trag la ASF: nu prin proteste (vax), nu prin petitii (vax), ci prin abtinerea de a investi in bursa, in asigurari, in pensii private etc. Oricum bursa e posibil sa fie cam masluita si nu e departe de o loterie (poate o sa explic o data ce inseamna insider trading si de ce in Romania niciodata nu va exista o bursa reala), oricum asigurarile sunt in principiu donatii facute “Femeilor de la ING” iar pensiile private e doar chestiune de ani pana cand nu vor mai fi private ci vor fi supte de stat, cum s-a intamplat in Polonia.

Din fiecare ban pe care il dati fie pe actiuni, fie pe asigurari de viata, fie pe pensii private, un procent se duce catre salariile de zeci de mii de lei. Am auzit de salarii de 5000E/luna. Asta inseamna 22.500 lei adica in bani vechi peste doua sute de milioane. Un asemenea salariu, in domeniul privat financiar poate doar un director de banca pe o regiune geografica poate atinge. Pentru sectorul de stat, fie el autofinantat si independent, fie el cu responsabilitate maxima si cu nivel de specializare inalt (desi nu e cazul la noi), un asemenea salariu este clar o hidosenie despre care nu exista cuvant care sa o catalogheze.

Marea mea teama este insa ca ASF este doar una dintre nenumarate de “gauri in buget” care sunt trase mai mult sau mai putin discret in locuri pe care cine sa le mai stie pe toate, la cate zeci de mii de agentii si regii autonome exista si unde toti sunt angajati politic. Presa se scandalizeaza aiurea de gainariile pe care le trag ministrii, fie ele de ordinul a catorva milioane de euro din contracte dedicate. Este bine, dar nu este de ajuns, presa ar trebui sa catalogheze si sa urmareasca toate agentiile si toate regiile si sa investigheze toate cotloanele. Sunt sigur ca ASF a sarit in sus doar pentru ca este mai vizibila si fiind relativ noua, evident a fost mai usor de vazut. Insa scandalul nu e deloc nou, inainte de ASF erau stramosii ASF si chiar daca erau mai mici, nesimtirea salariilor era le fel de mare si pe-atunci.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

LINKS:

Nasu TV din 19 FEB 2014 despre scandalul de la ASF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.