Oportunitatile crizei din Crimeea pentru Romania

Inainte de  a face o evaluare a oportunitatilor crizei din Crimeea / Ucraina pentru Romania, as dori sa pornesc cu un “daca”. Daca Romania ar fi fost acum in relatii mai bune si mai normale cu Rusia, aceste oportunitati ar fi fost si mai mari si fructificarea lor mult mai rapida. Poate din continutul articolului veti intelege de ce. Voi face o evaluare a oportunitatilor, pe baza unor scenarii de evolutie a crizei pe care nu le voi argumenta prea mult, nefiind scopul articolului de fata.

1. Al 3-lea Razboi Mondial. In cazul in care criza de fata se va dovedi scanteia de pornire a unui nou razboi mondial intre Imperiul Anglo-Atlantic pe de o parte si Rusia-China pe de alta parte, oportunitatea principala a Romaniei este aceea ca se situeaza din start in tabara care probabil va castiga. Dupa parerea mea, un nou razboi mondial, chiar daca va include evident folosirea armelor nucleare, nu va duce la distrugerea totala a omenirii. Foarte probabil SUA / Rusia / China isi vor folosi arsenalul nuclear una impotriva alteia, nu cred ca Romania va fi expusa din acest punct de vedere, nefiind un target de interes din nici un punct de vedere. Rusia nu ar castiga nimic atacand Romania cu arme nucleare, tinta principala fiind evident capacitatile militare si marile orase americane pentru a obtine o alterare cat mai semnificatica a capacitatilor dusmanului, Romania nefiind altceva decat un aliat slab, un pion nesemnificativ cu o armata distrusa de politicieni incompetenti si nepatrioti, secatuita de resurse si neavand nici un rol cat de marunt in jocul geostrategic local – sa nu uitam ca Deveselu este inca in lucru, deci nici macar o baza de rachete cat de cat functionala nu stationeaza la noi.

Pare deplasata calcularea oricaror oportunitati ulterioare unui nou razboi mondial care se va duce cu arme nucleare, dar am zis sa includ si acest scenariu. Fiind de partea invingatoare (America / Europa / Japonia evident va castiga intr-un razboi acum), Romania va avea de castigat doar daca nu cumva conducatorii vor face cine stie ce greseli fatale la care ne putem gandi si vom avea cine stie ce pierderi colaterale (de exemplu, sa pierdem Ardealul in urma unor greseli fatale cum face acum USL prin alianta cu UDMR prin care noi si noi drepturi de suveranitate sunt cedate minoritatii maghiare; ne putem oare imagina in 10 ani, dupa un razboi mondial in care probabil UDMR va tot fi pe la conducere si va tot cere noi si noi drepturi, unde se poate ajunge?)

2. Divizarea Ucrainei pe baze de limba: Rusia va prelua Crimeea si alte provincii majoritar rusesti. Este scenariul cel mai probabil, Crimeea fiind exclus sa fie cedata de rusi. Evident va mai trece ceva timp pana se va ajunge la o solutie si foarte probabil va urma un nou razboi rece. Europenii deja incep sa caute surse alternative de gaz si Rusia va avea probleme cu transportul si vanzarea gazului. Oportunitatile Romaniei in aceasta situatie sunt de 2 categorii, dar ambele depind exclusiv de o buna intelegere si comunicare cu Rusia:

A) oportunitatea geopolitica de unire cu Moldova pe baza “precedentului” rusesc al autodeterminarii si “acapararii” unei provincii pe criterii etice; Rusia fiind deja in situatia in care este, cu siguranta nu va mai avea capacitatile si mediul propice ca sa controleze in continuare situatia din Moldova si in cazul in care Romania se va intelege direct cu Rusia cu privire la independenta Transnistriei, unirea cu Moldova devine extrem de posibila. Evident, Romania va trebui sa aiba curajul sa faca aceasta miscare, UE nefiind probabil de acord, o Romania Mare si in relatii bune cu Rusia nefiind deloc pe placul europenilor;

B) oportunitatea economica de colaborare cu Rusia la un cu totul alt nivel; dupa ce europenii deja nu vor mai dori gazul rusesc (avand in vedere tensiunile si spaimele) si dupa ce Ucraina foarte probabil isi va orienta exporturile agricole dinspre Rusia inspre UE (pretul fiind evident mai bun), Rusia va avea un excedent de gaze si un deficit de grau si alte produse agricole pe care in prezent le importa din Ucraina. Se naste asadar o oportunitate imensa pentru o tara mica ca Romania de a face un salt istoric. As reaminti in acest sens ca in prezent Germania este cel mai mare importator de gaze rusesti si are pretul cel mai bun, cu mult peste pretul platit de polonezi si alti estici. In functie de disensiunile si frecusurile dintre vestici si Rusia pana in momentul stabilizarii situatiei, Romania va mai avea inca o sansa de a restabili relatii economice solide, in primul rand datorita viitoarelor necesitati ale Rusiei. Evident, de vitala importanta este capacitatea strategilor romani de a identifica aceasta oportunitate si de curajul de a gandi in afara martricei impuse de europeni sau cel putin a matricei imaginare pe care o au politicienii romani. Dupa cum stim, cand Ponta a fost in SUA, Biden i-a spus ca pe SUA nu o intereseaza cu cine facem afaceri cata vreme sunt benefice. Evident pe americani ii intereseaza o Romanie prospera si in relatii bune cu Rusia, dar conducatorii romani din reflexe de slugi idioate si tembele nici nu concept ca pot sa dezvolte relatii economice independent de aliantele militare din care facem parte, asa cum deja Germania o face.

3. Retragerea Rusiei: un scenariu extrem de improbabil si care nu prezinta ca interes pentru noi decat o ipotetica retragere a Rusiei din Transnistria (cel putin ipotetic si consecinta a infrangerii si repozitionarii Rusiei). Evident Rusia se afla pe un plan de decadere accelerata inca din momentul destramarii URSS-ului. Pas cu pas NATO s-a extins spre est, pas cu pas mentinerea unui sistem totalitar (fie el “soft”) este din ce in ce mai dificila (vechea “garda” moare, tinerii vor democratie, facebook, coca-cola etc) si parelnica renastere spirituala a Rusiei care ar naste premizele unei coeziuni eficiente a statului si intarire a fibrei nationale este cel mult o himera sau o componenta propagandistica, desi nu excludem total intentiile bune ale lui Putin in aceasta privinta. In cazul in care masurile ecomice vor constrange Rusia atat de mult incat sa dea inapoi din Crimeea si concomitent din toata Ucraina, singurul castig potential al Romaniei ar fi intarirea sanselor pe care le are Moldova de a rezolva problema transnistreana si cresterea interesului investitional in Romania prin deplasarea granitelor imperiului european inspre est, cel putin pentru o perioada.

In toate scenariile, ramane totusi o mare necunoscuta: evolutia crizei economice, ce va face Europa. Pentru ca desi criza din Crimeea a eclipsat criza economica, aceasta este departe de a se fi terminat si departe de identificarea unei cai de iesire.

In continuare, volatilitatea va fi la ordinea zilei si oportunitatile vor trece si vor reveni intr-un ritm accelerat, atat pe plan geopolitic cat mai ales pe plan economic. Fructificarea lor depinde din pacate de capacitatea clasei politice de a le identifica si manipula in interes national. Ori dezinteresul si incapacitatea clasei politice romanesti par a fi singurele variabile constante in aceasta ecuatie.

9 comments

  • Eu nu inteleg pozitia occidentala dintr-o perspectiva sanatoasa.
    Cand gloata facea politica pe maidanul din kiev cu bata, sticla de benzina si chiar glontul, nu era o problema democratica?

    Nu trebuiau sa intervina tarile “civilizate”, “democratice” si sa le spuna ca nu asta este calea prin care se schimba ceva in democratie?

    Acum daca in Crimeea aia fac la fel gata, desi nici pe departe ce s-a intamplat la Kiev, nu mai este corect, orice referendum este din start viciat, etc.

    Daca la noi, prin acelasi sistem, era schimbat regimul acutal si instaurat unul anti-UE, anti-NATO, se resemnau ba chiar aplaudau situatia?

  • Este intr-adevar o problema cu paternitatea reala a unor “profetii ale par. Arsenie Boca”, mai ales daca vin prin marturii indirecte.

    Cum o ducem dupa Ceausescu, depinde.
    Daca faci parte din firava clasa de mijloc, probabil ca da, o duci mai bine.

    Daca esti din clasa de jos, majoritatea, nu cred ca mai bine.

    Moral, s-au inmultit avorturile, pacatele sunt mult mai indemana.
    Mai multi romani frecventeaza biserica?
    Poate, dar cati dintre ei ar mai face-o daca s-ar intoarce un regim asemanator cu cel comunist, adica au o credinta ferma?

    Ai libertatea sa-ti parasesti tara si sa muncesti pe bani mai mult in strainatate?
    Asta da, dar nu stiu daca e un lucru de care ar trebui sa ne bucuram sau pentru sa ne plangem de mila.

    etc.

    • depinde-ul de care zici tu, conteaza imens pentru ca te plaseaza de pe ce pozitie privesti lucrurile si ce conteaza pentru tine; pentru cine conta papica si aveau acces usor la ea si aveau serviciu confortabil, relatii si status dar nu ii deranja cu nimic dictatura, prostia si faptul ca trebuia sa pupe fundul la multi, normal ca epoca de aur a insemnat o mare pierdere; pentru cei care insa libertatea e pe primul loc, altfel stau lucrurile; tu zici de libertatea de a parasi tara si daca ne bucuram de asta; pai de ce sa nu ne bucuram? avem nu doar libertatea sa o parasim, dar si libertatea sa ramanem, nu avem nici o constrangere …

  • Cele 3 tari agresoare n-ar putea fi decat :Ungaria,Bulgaria si sa zicem
    Ucraina(am vrut sa zic …Rusia).
    Daca ai timp iti sugerez articolul asta:http://politeia.org.ro/editoriale/hergheliile-de-cai-troieni/25616/

    • da, am citit; ce sa zic, acum multi il cred pe Putin mare sahist si ridica Rusia in slavi pentru extraordinarele miscari strategice pe care le face cand de fapt nu e deloc asa: Rusia isi protejeaza baza militara si populatia, asta e toata “strategia”; are cu ce, are? are Putin acordul poporului? are? ce strategie sa mai discutam cand americanii si-o fac cu mana lor, intai suporta extremismul in Kosovo si acum vin in curtea rusilor sa isi faca meandrele, promoveaza nazisti, creaza partide, sponsorizeaza manifestatii etc; nu e nici un cal troian, este pur si simplu o reactie fireasca a unei puteri mici, dar care are cu ce si care nu se lasa calcata in picioare de americani, mai ales avand nucleara la indemana

  • Referitor la primul scenariu sigur stii de profetia lui Arsenie Boca,cea care zice ca intr-o noapte,Romania va fi ocupata de 3 tari,dar ca si peste aceia va cadea ploaie de foc.
    Acuma ce imi place la tine e ca desi ai un fond religios,incerci totusi
    sa fii cat mai realist,la ce se-ntampla in jurul nostru.
    Intru des pe aici si desi nu comentez mi-ar place sa dau uneori cate un like.
    Poate n-ar strica sa pui un buton.

    • Sincer, nu vad care ar fi acele 3 tari, desi dupa un razboi nuclear orice e posibil. Cu privire la profetii, nu cred in nici o profetie pe care nu am auzit-o cu urechile mele. Daca tot a profetit ca ne vor ocupa 3 tari, de ce nu a spus parintele si care tari sunt astea ca sa nu murim de curiozitate? Ma indoiesc ca macar 10% din cate carti sunt scrise de pr. Arsenie Boca, ar contine macar ideile parintelui, ca sa nu mai vorbim de profetii.

      De exemplu, se spune ca parintele zicea ca cine va fi dupa Ceausescu va fi mai rau ca acesta. Putem noi cu sinceritate spune asta, la peste 20 de ani de la revolutie? Numai daca suntem ignoranti, parerea mea … Deci apartin sau nu parintelui aceste profetii? Cu siguranta nu, ori altfel parintele nu a nimerit-o pe asta.

  • Daca se ajunge la nucleare nu mai exista tabere castigatoare.

    Este o iluzie sa crezi ca o racheta nu poate devia de la traiectorie sau nu poate fi interceptata deasupra unui teritoriu care nu existe o “tinta strategica” dar devine “victima colaterala”.
    Si sa nu uitam de Cernobal, unde a fost o explozie termica, nu nucleara si pana unde au ajuns problemele.

    Iar la noi, se poate intampla orice, nu suntem mai mult decat un stat tampon, sub ocupatia cleptocratiei pusa la putere de aia din afara si vor face tot ce e posibilul sa ramanem asa, fara cine stie ce industrie sau dezvoltare economica.
    Fragmentarea tarii deja se pune la punct cu “regionalizarea” asa ca vise de genul “unirea cu Republica Moldova” ar trebui sa fie amanate cel putin cateva decenii.

    Ca sa nu mai vorbim ca un razboi la asemenea scala implica si o austeritate economica fara precedent, fara doar si poate mancare insuficienta, asistenta medicala precara, probabil epidemii, etc. pierderile civile putand depasi chiar de cateva ori pe cele militare.

    Eu inca mai cred ca este fals cum se pune problema din start, ca un razboi va izbucni din motive de influenta geo-politica, eu cred ca adevaratul motiv pentru care va izbucni un razboi, daca va fi, este controlul asupra populatiei, eventual reducerea ei masiva, razboiul fiind mai degraba o scuza in acest sens.

    Este interesant de facut o incursiune in ce a inseamna din acest punct de vedere WW1, WW2 si regimul comunist de dupa care a egalat sau chiar depasit pe cele din WW2.
    Nu e greu de vazut ca pierderile civile aproape ca ajung la cele militare si majoritatea nu din cauza actiunilor militare directe ci ca urmare a infometarii si a bolilor.

    In ceea ce priveste cealalta parte a lumi in care a fost instaurat “experimentul capitalist” vedem foarte bine incotro duce la ora actuala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.