Cât pierde statul prin mărirea TVA-ului

Am ascultat zilele trecute o emisiune cu presedintele grupului Altex, Dan Ostahie. Emisiunea se numeste The Money Show si este realizata de domnul Radu Soviani. Emisiunea a fost un adevarat show: Soviani incerca sa il starneasca pe Ostahie sa critice guvernul si sa se planga de hei-rup-ul cu TVA-ul, iar Ostahie raspundea foarte calm: avand in vedere ca piata noastra a cazut cu 50% in 2009 si ca probabil va mai scadea cu 50% anul acesta, ce se poate intampla mai rau? De aceea eu sunt optimist. Nu chiar asa a raspuns, dar acesta a fost mesajul si cam aceasta a fost impresia lasata de domnul Ostahie care a raspuns rece, fara patima, pe alocuri taietor de rece la situatia economica ce urmeaza.

Un aspect interesant din discutie a fost mentionarea de catre domnul Ostahie a unei scaderi cu 20% a vanzarilor, pe fondul mentinerii preturilor si a absorbtiei socului mariri TVA-ului de catre comerciant impreuna cu furnizorul. Ma asteptam ca la fel ca alti comercianti, marirea pretului prin cresterea TVA-ului sa fie absorbita de comerciant in detrimentul clientului si o explicatie a acestui fenomen o gasiti aici. Ce nu ma asteptam, este caderea cu 20% a vanzarilor, doar puse pe seama socului psihologic. Intr-adevar oamenii sunt speriati, semnalele sunt negative, insa multi au tot vorbit zilele acestea, de asa zis-ul prag al cresterii preturilor care va determina de fapt o crestere a consumului prin renuntarea achizitiei de bunuri scumpe. De exemplu, daca preturile cresc, oamenii vor inceta sa mai cumpere lucruri scumpe, gen masini, apartamente, vor inceta sa mai faca renovari ale locuintelor, sa cumpere terenuri etc, avand astfel mai multi bani pentru mancare, pentru bautura, pentru haine, pentru iesit la restaurant etc. Faptul ca la Altex vanzarile au scazut cu 20% este intr-adevar o infirmare a acestei teorii, sau cel putin un caz particular,  o exceptie de la regula. Altex nu stiu daca poate fi considerat un comerciant de bunuri prea scumpe, desi intr-adevar dupa spusele domnului Ohian, media creditului cu buletinul era de 500 de euro, deci peste 2.000 lei, de unde putem trage concluzia ca comanda medie la Altex este, sau era de peste 2.000 lei.

Desi Altex nu poate fi considerat un caz general pe economie, mi-am permis sa fac o mica simulare despre cum afecteaza aceasta scadere a vanzarilor incasarile statului.

Asadar, sa presupunem ca avem o firma care vinde de 100 lei cu marja de profit de 20%. De la aceasta firma, la TVA-ul de 19%, statul castiga 19 lei din TVA si 16% per profit din 20 lei, adica 3.2 lei, deci in total 22.2 lei.

Acum, dupa ce marirea la 24% a TVA-ului a produs scaderea cu 20% a vanzarilor, din vanzari de 80 lei, statul castiga 19.2 lei TVA (cu 0.2 lei mai mult) iar pe profit (care presupunem optimist ca a ramas tot 20% deoarece presupunem ca au suportat furnizorii si producatorii costul maririi TVA-ului) statul castiga 2.56 lei, deci in total 21.76 lei. Pentru o imagine mai clara am facut un tabel:

A. vanzari B. TVA C. profit D. impozit profit (16% din C) E. total incasari stat (B+D)
inainte 100 19 20 3.2 22.2
acum 80 19.2 16 2.56 21.76

Aceasta simulare tin sa mentionez ca este optimista, deoarece nu ia in considerare faptul ca profitul este de fapt mai mic si ca o mare parte din vanzari o sa mearga spre piata neagra, mai ales la mancare si bautura unde spera statul sa castige de fapt din marirea TVA-ului, deoarece putem vedea ca de la comert cel putin nu sunt sperante. Premisa pesimista a acestei simulari este cea legata de vanzari – scaderea cu 20% -, dar aici cred ca este doar o chestiune de timp, pana cand lucrurile vor mai merge in jos ceva timp. Este posibil insa ca statul sa doreasca sa distruga de tot comertul si consumul si sa castige bani doar de la exportatori, dar acestia, cei care sunt buni si fac afaceri cum trebuie, au grija sa isi transfere profiturile in offshore-uri. Multi dintre prietenii mei care au firme in domeniul IT si care aveau intr-adevar profit foarte mare, au inceput sa isi mute afacerile in offshore-uri, stiu ca dupa TVA urmeaza marirea impozitului pe profit si pe dividende si sunt proactivi, nu asteapta sa fie jegmaniti de stat.

Ce concluzie putem trage in urma acestui calcul sumar? Daca intr-adevar cresterea TVA-ului, dar si alte conditii, vor duce la scaderea vanzarilor, guvernul va incasa evident mai putini bani si nu va avea de ales decat sa mareasca impozitul pe profit. Impozitarea dobanzarilor nu este inca o etapa in cursa haotica a maririi tuturor impozitelor si taxelor si prin urmare a distrugerii totale a economiei romanesti platitoare de dari, stimuland astfel mafia si economia subterana.

Este posibil ca eu sa ma insel in analiza mea si marirea TVA-ului sa fie intr-adevar o solutie salvatoare. As dori daca cineva vede vreo gresala in rationamentul meu sa comenteze, si eu as dori ca lucrurile sa nu fie cum le prezint aici.

Un articol tot despre TVA si efectele acestuia asupra incasarilor statului, puteti citi aici.

Ca un mic comentariu, post scripturm, va povestesc un fapt concret, fara a da date, bineinteles. Intr-o economie care e cum e, intr-un oras la marginea hartii, unde toata economia e la pamant si doar cine se descurca la negru mai face un ban, cine investeste in dezvoltarea de spatii de depozitare si in cresterea afacerii? Cine are bani? Firmele care platesc TVA si impozit? Firmele care dau facturi, nu vand la negru, platesc amenzi si platesc somaj, taxa CAS, protectia muncii, etc? Cu siguranta nu, acestea cauta acum solutii la scaderea vanzarilor si incearca sa nu dea afara din angajati. Insa cei care lucreaza la negru, nu stiu cum sa se miste mai repede sa nu piarda startul in lupta dintre clanurile mafiote ale contrabandei si prin urmare construiesc hale. Sunt singurii din oras, ba chiar singurii din zona, dupa cum imi povestea constructorul care le face hala. Caci viitorul in Romania, ca si trecutul, este tot al smecherilor si a celor care “se descurca”.

UPDATE 8 IULIE 2010

Vasilescu: Prognoza de inflaţie BNR-FMI s-a făcut aritmetic, fără componenta psihologică
Iata deci o confirmare a unui specialist a faptului ca degeaba s-a marit TVA-ul, deoarece preturile nu vor creste, vanzarile nici atat si prin urmare statul va incasa si mai putini bani, fiind nevoit in cele din urma sa mareasca impozitul pe profit si pe dividende, ultima parghie pe care o mai are de a strange bani mai multi si totodata ultimul bolovan pus in spatele celor care incearca sa faca afaceri profitabile la vedere in Romania.

UPDATE 15 IULIE 2010

Nici nu au trecut 4 zile de cand am scris acest articol si se pare ca deja l-am convins pe Basescu: “Voi cere Guvernului diminuarea TVA. Taxa pe valoare adăugată trebuie dată înapoi jos!” (Sursa: Gandul). Cu sau fara contributia mea, haosul se pare ca abia incepe in Romania. Basescu putea macar sa ma intrebe daca asta e solutia la catastrofa care au pus-o deja in aplicare, sa micsoreze TVA-ul la loc. I-as fi raspuns ca dupa ce i-ai scos unui pacient ficatul desi el avea probleme cu splina, nu poti pur si simplu sa i-l bagi la loc, trebuie sa treaca o perioada ca sa se vindece. Si dupa perioada asta, ca sa nu se imbolnaveasca omul si de inima, trebuie sa ii spui: vezi ca ti-am scos ficatul, nu splina, scuze. Mea-culpa! Uimitor si tragic in acelasi timp este ca au inceput ca marmotele sa ciripeasca unul dupa altul ca TVA trebuie micsorat acum, dar fara sa isi dea demisia nici unul. Fara responsabilitate, cum vom merge oare inainte?

UPDATE 31 IAN 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.