Antiperspirantii NU maresc riscul de cancer la san

Zvonul ca folosirea deodorantilor sau antiperspirantilor poate cauza cancer la san circula de ani de zile pe Internet, dar in Romania doar recent s-a gasit cineva sa ii dea drumul. Nu exista nici o dovada stiintifica a acestei presupuneri.

E de inteles de ce unele femei se ingrijoreaza ca poate sa fie vreo legatura intre produsele de igiena subsuorii si cancerul de san: subsuoara e aproape de san si cand este folosit deodorantul sau antiperspirantul, substantele chimice care patrund in corp prin piele pot sa ajunga usor la sani. De asemenea, o alta cauza de ingrijorare ar fi ca transpiratia care se acumuleaza ar dauna cumva nodurilor limfatice din zona sanului.

Pe cat de intriganta este legatura dintre antiperspiranti sau deodoranti si cancerul de san, nici un studiu efectuat nu a dovedit ca ar fi vreo legatura. In plus, iata cateva aspecte care ne dovedesc ca acest mit urban nu are nici un sens:

  • exista multe alte zone ale corpului care transpira: fruntea, fata, partea frontala a gatului, etc
  • de ce ar afecta antiperspirantii doar cancerul de san si nu de exemplu si cancerul de piele in brat, deoarece concentratia de antiperspirant este chiar mai mare acolo? Daca antiperspirantul este absorbit prin piele si pastrat in nodurile limfatice din brat, de ce nu e o rata crescuta a cancerului limfatic?
  • chiar daca antiperspirantul ar fi concentrat in nodurile limfatice din brat, lichidul limfatic nu se va scurge inspre sani. Directia incepe in san si curge prin nodurile limfatice din brat inspre gat si inapoi in circulatia sangelui. In plus, exista valve cu sens unig pe canalul limfatic care directioneaza fluidul intr-o singura directie, dinspre san, nu catre san

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *