Saltul pisicii moarte

“Dead cat bounce” in limbajul analizei tehnice financiare este o expresie care denota o ultima tentativa de revenire a unui produs financiar aflat in proces de declin accelerat. Nu stiu cum s-ar traduce in romana formula (am mai gasit prin niste carti de trading tot felul de traduceri hilare la majoritatea termenlor), dar eu i-as zice “speranta moare ultima”.

 

Dead-Cat-Bounce

* poza de aici

Asta s-a intamplat ieri cu petrolul si probabil azi se va intampla si cu ceilalti indici care o luasera ingrijorator in jos acum 2-3 zile.

Intre timp, tocmai cand ma pregateam sa scriu un articol cu titlul “ne trebuie un dusman”, a avut loc atentatul de la Paris. Europa este din nou in durerile renasterii si avem trenduri indubitabile care nu prea mai par sa poata fi schimbate:

– deflatie cvasi-generala, inclusiv in Germania
– somaj in scadere in Germania (si probabil in nord) si in crestere in sud (Italia, Franta, Spania); in aceeasi categorie cu transferul productiei, transferul banilor: dobanzi spre zero sau sub zero in nord si in stagnare/crestere in sud; idem la bonduri;
– mocnirea Greciei: o Grecie e oricand buna pentru noi “remodelari” ale unitatii; mai nou, germanii par sa fii lansat ideea ca ruperea Greciei ar fi ok. Evident dupa asta, Grecia va fi haos total si restul mignionilor se vor speria indeajuns incat sa stea drepti in fata noului reich si sa aplice austeritatea din toata inima, vazand pe saracii greci in ce au ajuns cand batrana maica Europa (reprezentata prin Maica Merkel) si-a luat mana de pe ei;

Evident, astea sunt doar cateva mici observatii. In fata acestor probleme si a altora, Europa pare sa aiba nevoie de o noua idee. Si in lipsa de idei, cea mai buna alternativa e un razboi, ideal un razboi perpetuu, cum au americanii cu teroristii. Dar, acest tip de probleme sunt trenduri de bataie nitzel mai lunga si nu vom intra in ele. S-au scris multe carti dar cred ca o scurta privire la niste statistici cu natalitatea si trendurile etniilor din vest, ne arata ce a inceput sa se intample.

Revenind la chestiunea momentului (care nu e atentatul, in ciuda obsesiei televiziunilor) problemele sunt mai multe si tin de aluatul din care e facuta Europa. Focusul este evident tiparirea de bonduri: nemtii (o parte) se opun, sudul are nevoie disperata de un moment de respiro, altfel fiind nevoit sa intre in colaps, nemaiexistand alternative. Dupa cum am mai spus in cateva articole, nemtii nu sunt nici ei dintr-un singur aluat, existand multe curente in interior, in ciuda aparentelor.

Peste ocean, Fed-ul nu ajuta si americanii se incalzesc cu cresterea PIB-ului si scaderea pretului la petrol care face fericita pe toata lumea, mai putin pe companiile de fracking (dar WTF, falimentul e ceva normal).

Asadar, urmeaza sa avem noi si noi surprize zilele urmatoare si dupa cum am recomandat, sa incercam sa calculam cu ce ne poate afecta pe noi o noua criza financiara similara sau mai mare ca cea din 2008, fiind tot timpul cu ochii spre est pentru ca oricat ne-ar place, pentru “stapani” si noi suntem tot est. Si cand spun sa fim cu ochii pe nemti nu ma refer sa cumparam tancuri, ci sa ne gandim ce o sa ni se intample noua personal cand leul se va devaloriza cu 20-30% peste noapte si poate bancile o sa aiba probleme similare Ciprului si poate multe firme o sa se inchida peste noapte, si alte probleme SIMILARE cu cel din 2008, doar ca la o amplitudine posibil mult mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.