Nea Draghi si Nea Goe

Ca să nu mai rămâie repetente şi anul acesta, taica Draghi, mamițica Merkel şi tăntiţele de la BCE au promis tinerelor guverne din UE să le ducă pe tăramul făgăduinţelor al QE-ului. [1]

Puțin ne importă dacă aceste trei drame se hotărăsc a părăsi oraşul speranţelor deţarte spre a veni în QE numai de hatârul fiilor și nepoţelelor lor rămase în deznădejde de când cu iexamenele la austeritate si restructurare picate. Destul că foarte de dimineață, dumnealor, împreună cu tinerele guverne, au tot așteaptatăra cu multă nerăbdare ca inflaţia să repornească, dar nici vorba ca o asemenea schimbare să se producă. (fragment din “O inflaţie pierdută”)

Avem asadar QE la nivel european: tiparire de bani gratuiti, destrabalare fara margini, dat drumul la tot felul de programe de investitii, de creditari destrabalate neingratide de nici o grija. Guvernele nu au facut restructurare si nu au taiat cheltuielile, dar ce daca, avem QE acum si asta o sa rezolve totul.

Cu ocazia asta sa nu uitam insa declaratia mai veche a lui taica Draghi, ca “o sa faca orice e necesar”. Japonezul Abe, un kamikaze mai veritabil decat Draghi a reusit sa dea jos cu yen-ul cu 50% intr-o juma de an, numai pentru ca inflatia nu crestea cum sperau ei. Acum e randul europenilor sa le calce pe urme.

Pentru multi poate e greu de inteles ce ne asteapta pe noi. In primul rand:

– un franc mult mai puternic (probabilitate foarte mare)
– un euro mai slab (probabilitate medie)
– cresterea preturilor (probabilitate mare)

QE vrea sa produca inflatie. O inflatie x in UE inseamna o inflatie 2x in Romania. Prin urmare, sa nu ziceti ca nu ati stiut …

~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] Merkel: “any ECB action this week mustn’t ease pressure on governments to reform” (sursa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.