Grecia / Tzatziki a la Varoufakis

Greek Voters Head To The Polls For The General Election

Grecia face din nou pionierat cu privire la “rezolvarea” datoriei suverane si evitarea unui default normal. Dupa ce Grecia a avut parte deja de un haircut record acum cativa ani, noul guvern, prin arta de invartire a cuvintelor a noului ministru de finante Ianis Varoufakis, e pe cale sa bata noi recorduri in ingineria insolventelor.

La urma urmei, daca vinovate pentru criza actuala au fost creditele sub-prime invelite la pachet cu credite AAA in mixuri complexe pe care nici autorii lor nu le intelegeau in totalitate si nu puteau sa le calculeze riscul, de ce ar fi atat de ciudat ca si efectele crizei, cand ajung sa se loveasca de malurile litoraului elen sa produca solutii nemaintalnite pana acum?

Pe scurt, greci propun ca sa vanda datoria actuala pe un nou tip de obligatiuni legat de cresterea economica si nivelul de trai: “growth-linked bonds”. Evident detalii prea multe despre aceste bonduri nu s-au dat inca pentru ca idea inca nu a prins si este putin probabil ca nemtii vor accepta varianta oferita de greci, fara presiunea celorlalti procusori mai mici sau mai mari, adica Franta, Italia, Spania, Portugalia, etc care se afla in aceeasi oala cu grecii doar ca momentan stau nitel mai la suprafata.

Ca sa intelegem propunerea grecilor, sa facem o paralela cu afacerile. Sa zicem ca eu firma UZO SRL am credite la banci, la alte companii, am furnizori pe care nu i-am platit, am recuperatori care ma haituiesc etc. Eu am ceva bunuri vandabile, dar nu vreau sa le vand pentru ca nu as obtine un pret corect acum daca toata lumea stie ca stau prost si piata e cum e. Prin urmare, in loc sa intru in insolvemta, eu strang toti datornicii si le zic: nu vreti voi sa renuntati la datorii si in schimbul datoriilor sa deveniti asociati in firma noastra? Veti primi dividende, cand o sa reintram pe profit, direct proportional cu datoria pe care o avem acum la voi, pana o sa platim totul.

Pare ceva nou si pare de bun simt pentru omul de rand. Pentru bancheri si investitori insa asta e un banc. Foarte posibil propunerea nu va fi acceptata si daca grecii raman pe baricade, defaultul este inevitabil. Oricum este mare minune ca bursele stau asa de cuminti, desi orice declaratie a lui Ianis, misca cotatiile in sus si in jos de parca s-ar cutremura maruntaiele pamantului. Un comentator pe zerohedge glumea chiar ca grecii daca le-ar trece prin cap ar specula volatilitatea pe care o produc singuri si si-ar plati datoriile cu profiturile din trading. Altfel spus insider trading…

Unii comentatori il acuza pe Varoufakis ca prin aceste abureli incearca sa evite un bank-run pana la 28 februarie cand expira tratatul cu Troika si teoretic BCE nu mai lungeste finantarea pentru bancile grecesti. Ce bank-run sa mai fie cazul in Grecia, oare ce nebun sa isi mai tina banii intr-o banca in Grecia? In caz de crash bancar, poate doar firmele care au tranzactii si care nu au apucat sa traga sumele, sa aiba probleme, dar in rest ma indoiesc ca vreo banca greceasca mai are vreun depozit.

In final, as face un mic comentariu cu privire la ce implicatii va avea asupra Romaniei un default al Greciei. Din pacate, imi este imposibil sa fac o asemenea evaluare. Un bank-run in Romania este exclus: deponentii sunt prea obositi ca sa mai gandeasca la alternative si au trecut deja prin atatea socuri incat si-au pierdut senzitivitatea la risc, conform povestii cu baiatul si lupul. Cand o gramada de baieti striga lupul si acesta nu vine, oamenii devin sceptici ca mai exista vreo posibilitate ca lupul sa vina. Nu se stie insa in desfasurarea crizei, care vor fi dominourile. Initial, foarte probabil un efect va fi explozia cursului, poate chiar dublarea euro-ului. In Rusia, intr-o situatie tensionata putin similara, rubla si-a pierdut jumatate din putere, dar acolo Banca Nationala a avut curajul si posibilitatea sa mareasca dobanda la peste 2 cifre, ba chiar cu mult peste 2 (17 daca nu ma insel). La noi, BNR a pierdut cateva 1,6 miliarde numai in luna Ianuarie, cand s-a intamplat problema cu francul si a incercat sa tina leul in frau. Dupa explozia cursului, se pot intampla mai multe minuni, printre care nici un bank run nu poate fi exclus, mai ales ca noi inca mai avem banci grecesti care nu s-a clarificat situatia cu ele, stau in limbo, asteptand sa pice investitori din aer [1].

UE ca conglomerat statal complex cu multe probleme dar si multe oportunitati, a reusit pana acum sa mentina fisura “Grecia” sub control si sa nu permita intrarea apei si formarea unei gauri si mai mari care sa dea jos cu tot barajul. Grecii insa nu se tem de apa, marea i-a hranit de milenii …

grecia-baraj

~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] Soarta bancilor grecesti din Romania: Piraeus Bank si Alpha Bank sunt profitabile si vor sa ramana in tara, in timp ce Banca Romaneasca si Bancpost sunt scoase la vanzare

One comment

  • Pai sigur ca e o gluma, nici pe ei nu cred ca ii tenteaza, asta inseamna practic sa vanda tot ce au pentru ca la ce datorii au, majoritari nu mai pot fi in actionariat, sau poate ca exemplul nu e tocmai inspirat.

    Adica bondurile alea ce garantii au in spate? Bunuri fizice? Nu cred.

    Intr-o firma, daca intra in faliment, si mai ramane cu ceva bunuri dupa ce-si achita datoriile, actionarii mai pleaca acasa cu ceva.
    In cazul asta, Grecia ar mai lua o transa de bani si amana default -ul cu un an sau doi, pe urma deznodamantul e tot acelasi, nimeni nu e nebun sa se mai bage la jocul asta cu grecii.

    Sau poate ca da, daca de fapt sunt banii tuturor si nimanui, adica vezi tiparnita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.