Cum poate da Grexitul jos cu tot sistemul financiar

UPDATE 19 FEB 2015, 17:46 – da si Grecia un ultimatum UE: http://www.zerohedge.com/news/2015-02-19/greece-gives-europe-couner-ultimatum-accept-or-reject-our-offer

UPDATE 19 FEB 2015: a se vedea si youtube-ul asta, evident luand doar ce e relevant din el

Grecia are capacitatea sa dea jos cu sistemul financiar. O sa explic: daca Grecia nu mai recunoaste datoria si declara falimentul explicit, toate bancile care detin obligatiuni grecesti, trebuie sa inregistreze pierderile in contabilitate.

Avand in vedere sistemul (extrem de) fractrionar folosit de banci si faptul ca unele banci sunt deja la o ratie de 1:40 intre valoarea asseturilor si valoarea creditelor, defaltul Greciei va produce o reactie in lant. Bancile pe langa ratio-ul asset-uri / credite, mai trebuie sa indeplineasca si conditiile de capital, adica trebuie sa aiba x% din credite in bani lichizi. Volumul de lichiditate variaza cu volumul creditelor si al asset-urilor, in sensul ca daca bancile au investit in instrumente financiare si la un moment dat au nevoie de capital, pot sa vanda din acele instrumente pentru a indeplini conditia de capitalizare.

Prin urmare, in momentul in care un credit de 1 milion devine zero peste noapte, banca trebuie sa faca rost de alte 40 de milioane (acolo unde ratio-ul este 1:40) pentru a respecta regulamentele bancilor centrale si pentru a putea functiona in continuare. Fenonenu a decurs treptat in Romania, pe masura ce rata creditelor “nepeformante” crestea, adica pe masura ce  oamenii nu isi mai plateau ratele, creditele respective erau trecute la pierderi si bancile trebuiau sa aduca de acasa bani pentru a indeplini conditiile de capital si expunere.

In Romania insa, instrumentele financiare nu sunt prea dezvoltate si nici nu stiu daca bancile au voie sa investeasca. In afara, multe banci nu stau pe lichiditatea in exces ci cauta sa o investeasca pe piatele financiare in cautarea de profituri. Profiturile din creditare sunt in multe cazuri infime, grosul profiturilor bancilor mari fiind din tranzactionare.

Sa revenimn insa la Grecia. Cand bancile europene vor trebui sa marcheze zxero creditele date Greciei, vor avea nevoie urgenta de capital pe care il vor face rost din vanzarea actiunilor si a produselor financiare in care investisera mai inainte. Se va produce prin urmare un exces de actiuni si alte instrumente care va da jos cu preturile si va produce un crash bursier, mai ales daca luam in considerare produsele derivative denumite de Warren Buffer: arme financiare de distrugere in masa. Aceste produse sunt pentru pietele financiare ce este benzina pentru foc: arse la foc mic, sunt bune si produc energie (profituri), la foc mare insa, explodeaza sistemul. Nu va mai plictisesc cu CDS-urile / asigurarile investitiilor, care si ele sunt tot un catalist care explodeaza cand preturile scad masiv in mod instant.

Singura garantie ar fi banca centrala si speranta ca BCE va oferi destula lichiditate bancilor incat sa nu fie probleme. Din pacate insa, riscul de pe pietele financiare este infim pe langa riscul unui bank run masiv in toata Europa. Factorul declansator va fi mai intai bank-run-ul din Grecia. Dupa ce vom vedea stiri cu oamenii stransi in fata bancilor in Grecia stand la coada sa traga cate 100E de la bancomat cum faceau cipriotii, cetatenii din tarile apropiate Greciei care procent datorie/PIB se vor gandi daca nu cumva urmeaza si randul lor si se vor gramadi sa retraga banii. Moment in care nici o garantie de la BCE nu ii va convinge.

Toate scenariile enumerate mai sus sunt bineinteles dependende de scala: in ce masura impactul va fi atat de puternic incat un crash sa poata avea loc si in ce masura un bankrun in Grecia se va extinde si in ceilalti porcusori. Pare 2012 rememorat. De data acesta insa vom avea cateva noutati notabvle: in primul rand, se creaza deja un conflict deschis intre Grecia si Germania (deja s-a inceput cu atacuri la persoana) si in al doilea rand, Fed-ul tocmai a inceput sa traga inapoi banii de pe piata, deci bani care sa fie pompati in piata la nevoie pentru a mentine preturile si a evita un crash, nu prea mai sunt venind de peste ocean. Din fericire insa BCE tocmai a anuntat programul de QE care porneste in martie. De aceea ma mira ezitarea grecilor care daca ar fi hotarati sa mearga pe default, trebuiau deja sa o faca.

 

Alte articole recomandate:

– As Bank Run Accelerates, Greek Depositors Pray To Saint Mario

– Stealth Greek Bank Run Continues: ECB Hikes Emergency Lending To EUR 65 Billion

– Greek Banks Need More Emergency Funds

13 comments

  • Ba nu, strategia e buna, mai amanam putin ca sa mai tocam niste bani care oricum nu ii vom returna, mai prindem ceva timp guvernare ca dupa default nu se stie cum se schimba apele..

    Sigur, patriotic si muncitoresc vorbind, default -ul e situatia cea mai fericita.

    Dar ce faci, ca majoritatea nu vrea asta, vrea “jos cu austeritatea” iar prin asta sigur nu inteleg 3-5-10 ani sau stiu si eu cat o fi avand nevoie sa treaca prin ceva mai rau decat austeritatea ca sa o scoata la liman la un nivel de trai decent care, oricat ne-am minti, nu va fi nici pe departe acelasi ca cel dinaintea “austeritatii”.

    Ca sa iasa combinatia asta o tara ar trebui sa se retraga masiv din calea globalizarii, iar omul practic sa se multumeasca cu strictul necesar pentru trai, undeva la nivelul la care am fost noi in comunism.

    Asta presupunand ca vor fi lasati sa o faca.

    Oricum, vezi tu grecul de rand optand pentru asa ceva daca “austeritatea” cu salarii medii de 1000euro le-a picat asa greu la stomac?
    Eu nu.

    Cu Romania e altceva, romanul nu sufla greu nici la 400euro salariu mediu, e obisnuit sa duca altele mai grele in spate probabil sau e mai molcom asa..

    Si ce e mai rau, noi nu avem sansa unei optiuni politice reale nici macar pe jumatate cat au grecii, de 25 ani avem guverne marioneta care fac ceeea ce e mai bine pentru altii, in nici un caz pentru noi si situatia asta nu o sa se schimbe nici peste 25 ani de acum inainte.
    De ce? Pentru ca nu exista nici o premiza pentru o schimbare atat de radicala.

  • Atat timp cat grecii o sa mai poata trage bani de undeva (bani pierduti din start IMHO) nu va apela la default care e mai rau decat austeritatea.

    Sa nu uitam cum a castigat Syriza alegerile?
    Au promis imposibilul, sa renunte la austeritate.
    N-au spus in schimb ca poate fi schimbata cu ceva mult mai rau.
    Si in orice caz, nu asta e ceea ce asteapta grecii, pentru a avea parte in continuare de suport popular.

    E normal sa fie mai multe headline -uri cu “Grexit” pentru ca asta e ceea ce asteapta toti, din perspectiva unei logici normale, sa se intample.

    Ori, lumea finantelor are alte reguli, asa cum in 2008 bancile care au provocat criza nu doar ca n-au picat ci au facut si profit iar restul au platit factura.

    • Grexitul este sau nu asteptat de toti … Nu e sigur ca default-ul e mai rau decat austeritatea. Parerea mea e ca cu cat mai repede cu atat mai bine, s-au pierdut ani intregi de tergiversari care nu au facut decat sa secatuiasca Grecia de capital si de oamenii de valoare care neavand nici o perspectiva in Grecia au fugit in vest.

      O sa fie niscavai hopuri, dar nu exista alta varianta. Din fericire se pare ca Syriza nu doar pentru cei care au votat vor sa faca asta ci chiar din intelegerea situatie, cel putin ministrul de finante stie clar cat de paguboasa e varianta plecarii capului aiurea in fata creditorilor si a vinderii asseturilor pe degeaba. Daca nu Yasnis, sunt sigur ca cel care va veni dupa el va taia lantul datoriilor.

      Sa nu fim naivi, nu exista alta cale, nici macar pentru Romania cu doar 40% in prezent. Default-ul este singura scapare mai devreme sau mai tarziu iar amanarea si tergiversarea default-ului nu pot sa duca decat la razboi si saracie.

  • Neamtzu zice nein, Europa zice yes.
    O sa fie yes pana la urma.

  • Uite, pe hotnews, acum 1 minut:

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-19424893-grecia-solicitat-prelungire-6-luni-acordului-mprumut-surse-guvernamentale.htm

    UPDATE Grecia a solicitat o prelungire de 6 luni a acordului de imprumut, fara a se angaja la noi reforme. Atena promite sa isi onoreze datoriile si sa nu submineze tintele fiscale

    Ora 14:30 Ministerul de Finante german: Atena nu propune “solutii substantiale”

    Ministerul de Finante de la Berlin a aratat ca solicitarea inaintata de Atena nu reprezinta o solutie substantiala, relateaza AFP.

    Ora 14:21 Bruxelles: Solicitarea Greciei “deschide calea catre un compromis rezonabil”

    So, compromis rezonabil, mda…

    Lasa ca le sare si tiparnita in ajutor.
    Pariem ca vor fi clientul nr. 1 si cel mai consistent?
    Viitor si poate si retroactiv..

    Nu stiu exact ce mecanisme financiare sunt implicate, dar exista posibilitatea de a se transfera pierderile pe linie de creditare a grecilor din sarcina diverselor bancilor in cea a BCE?

    Sau macar de a obtine acea acoperire de 1:40 in felul asta? (cu tiparnita)

  • Era la stiri, am dat intamplator, ceva pe digi24, testam stream -ul online, ca are niste probleme la proxy :))
    Ca au cerut si le-au acceptat nu’s ce creditare pentru inca 6 luni, in ce conditii exact nu se stie inca, dar austeritatea ramane.

  • In situatia actuala, sa-i lasi in casa pe masa e mult mai sigur decat intr-o banca.

    Intre timp, se pare ca meciul cu grecii s-a mai amanat vreo 6 luni..timp ca sa mai gaseasca si altii solutii unde sa doseasca banii.

    Sa vedem cum iese si meciul cu Putin.

    • pai de unde ai aflat ca s-a amanat? din ce stiu eu, joi urmeaza ultima tentativa inainte de grexit

  • Totusi, mai sunt greci care sa-si tina banii in banca??

    Oricum, e foarte probabil ca QE -ul sa fie un progam cu dedicatie pentru greci, nu atat o masura antideflatie/crestere economica – in sensul asta categoric nu va ajuta prea mult.

    • da, mai sunt; daca ai 50.000e bani pentru pensie, unde sa ii tii? am citit un articol pe bloomberg cu povesti ale unui taximetrist, ce auzise de la oameni, tot felul de scheme; unul si-i bagase in baie, in spatele unei bucati de faianta, altul facuse o cutie si ii bagase in aerul conditionat de afara, etc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.