Venezuelenii manâncă cereale cum mâncau românii creveţii

cornflakes

De fapt, nu stiu daca romanii chiar mancau crevetii lui Roman si cert este ca cerealele sunt de departe mai sanatoase si mai gustoase ca crevetii.

Putini tineri din ziua de azi au idee ca una dintre ideile geniale ale comunistilor post-revolutionari din Romania a fost ca dupa revolutie sa importe masiv mancare, desi nu aveam bani si desi era indeajuns pentru populatia infometata de decenii a Romaniei ca sa nu mai mearga totul la export si sa se consume macar ce se producea intern – cu tot haosul si furaciunea specifice epocii post-decembriste.

Ulterior, intr-un interviu, intrebat cum de erau rafturile pline de creveti in perioada aceea, Petre Roman a declarat: ne-am gandit si noi sa facem o bucurie oamenilor, sa vada si ei ca s-a schimbat ceva.

Venezuela este una dintre victimele colaterale ale razboiului “asimetric” [1] intre imperii. Americanii sustinuti de sauditi au dat jos cu pretul petrolului ca sa loveasca in economia Rusiei si sa spere ca astfel Putin se calmeaza, sau si mai bine rusii se revolta si il dau jos. Bineinteles, pana sa pice Putin, venezuelenii mor de foame din cauza ca si economia lor se baza in intregime pe petrol. Venezuela si Arabia Saudita: doua tari destul de similare. Mari producatoare de petrol, una prietena, una dusmana cu Imperiul Anglo-American. Cum de sauditii nu mor de foame si cum de venezuelenii mor, e un mare mister pentru mine. Motivul sa fie oare lipsa unei regalitati abolutiste ca in evul ediu sau rezistenta la colonializare motivul? Rezervele Venezuelei nu au rezistat nici macar un an la dumpingul la pretul petrolului! Arabia Saudita doar ce a declarat ca poate face fata si la petrol de 20$. Sau sa fie de vina modelul socialist mult blamat ce catre toti “analistii” din mainstream? Culmea ca la arabi socialismul e mult mai pregnant: nici un arab nu munceste munca fizica, strainii fac totul si regele face o donatie anuala catre fiecare familie de x mii de dolari doar daca esti saudit. In plus, exista burse pentru tineri, programe guvernamentale pentru cei care vor sa cumpere o casa, se insoare sau sa deschida o afacere, etc. Prima casa e nimic pe langa ce posibilitati are un saudit.

Intrebari grele, dar nu asta doresc sa subliniez prin acest articol. Ci, faptul ca in razboi exista victime colaterale. Intamplator Venezuela e de partea opusa a frontului celor care au declansat acest atac. Insa, indiferent de ce parte se afla, soldatii folositi doar ca scut uman sau carne de tun vor avea de suferit. In curand despre Brazilia …

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] ar merita un post cu cuvintele si expresiile folosite inflationist si bineinteles gresit in zilele astea; cu privire la razboiul “asimetric” as vrea si eu sa imi explice Hurezeanu si alti specialisti de care razboi simetric au auzit ei in ultima suta de ani …

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.