Merry go round cu dobanzile

Dupa scaderea Fed-ului a venit acum randul BCE-ului sa loveasca in cei care product si economisesc si sa ii incurajeze pe cei care cheltuie nesabuit pe datorie. A scazut asadar si BCE-ul dobanda, de la -0.4 la -0.5. Dupa cum stim BCE gestioneaza 3 dobanzi, cea de referinta este cea cu care bancile se imprumuta la BCE si determina costul banilor. Mai sunt 2 deloc putin importante, dar despre care nu pot spune nimic. Pe langa scadere, BCE a anuntat ca reincepe achizitia de obligatiuni guvernamentale (dar nu numai).

Putina lume chiar si din presa de specialitate intelege ce inseamna aceasta achizitie si deoarece este cel mai mare furt public din istoria umanitatii (depasit poate doar de Banca Japoniei care a cumparat o mare felie chiar din piata actiunilor) as explica putin mai mult. Achizitia de obligatiuni include obligatiunile guvernamentale ale BCE si obligatiunile emise de marile companii. Nu stiu si nu inteleg criteriile pe care se face aceasta achizitie, dar cu siguranta ii favorizeaza pe cei care ar avea probleme sa vanda pe piata libera deoarece ce vand ei este junk. Asadar BCE prin aceste achizitii da la gramada bani unor prosti datorinici care nu pot sa se imprumute pe piata libera pentru ca fie nu le-ar da nimeni (deoarece nu au incredere in ei – cine ar imprumuta Grecia sau Romania daca s-ar uita la politica guvernelor lor?!) sau daca le-ar da, le-ar da la preturi foarte mari care ar putea duce la imposibilitatea rostogolirii creditelor. Adica, Grecia, de exemplu, se imprumuta in mare parte pentru a plati ratele la creditele actuale. Pentru noile emisiuni costul trebuie sa fie mai mic ca la vechile credite, altfel s-ar intra in imposibilitate de plata, cresterea dobanzilor ar scadea drastic posibilitatea guvernelor sa plateasca ratele si ar baga guvernele in faliment. Ceea ce oricum se va intampla mai devreme sau mai tarziu.

Speranta BCE este urmatoarea: fiecare guvernator spera ca crash-ul sa nu se intample in mandatul sau. Astfel, dupa crash, el va putea spune: noi am facut treaba buna, pe vremea noastra lucrurile mergeau zaiss. Noi am avut curajul sa dam jos cu dobanda, sa cumparam junk bonduri etc, etc.

Deciziile BCE se ia de consiliul guvernatorilor bancilor din Zona Euro la care se adauga niste delegati de la Comisia Europeana (care cumva inclina balanta). Asta se intampla pentru ca in aparenta sa se creeze iluzia egalitatii insa in fapt, cine detine puterea de decizie la comisie sa determine si sa contribuie masiv la politica BCE.

In cazul deciziei de fata, se pare ca Germania si cu pate din tarile nordice s-au opus scaderii dobanzii si continuarii destrabalarii. Insa porcusorii sunt mai multi la numar: Italia, Spania, Grecia, Portugalia, toate tarile cu raport mare PIB/datorie si cu o economie priponita in pragul colapsului, evident se tem de cresterea dobanzilor care ar putea duce inevitabil la necesitatea austeritatii – pastila amara pe care toti o amana.

Nu mai am timp de alte comentarii si inchei doar cu o recomandare de lectura si cu avertizarea ca pastila amara va fi luata mai devreme sau mai tarziu, realitatile economice nu pot fi ascunse in spatele tiparnitei de bani.

Daniel Lacalle – The New ECB QE Is A Mistake. Here Is What It Should Have Done zice:

  • Excess liquidity is 1.7 trillion euro. More liquidity does not lead agents to spend/invest more.
  • Negative rates zombify the economy and are a massive transfer of wealth from savers and productive sectors to the indebted and inefficient
  • When this fails or -even worse- explodes, central planners will likely blame “markets” or “lack of stimulus” to repeat

Ce vine dupa dobanzile negative?

Poate ar fi mai potrivita intrebarea ce vine dupa falimentul Deutsche Bank dar pentru ca evenimentele punctuale sunt mai greu de analizat, sa urmarim trendurile.

Este evident cred deja ca stimularea financiara de pana acum nu a facut decat sa amane consumarea reala a crizei prin raderea datoriilor. Prin urmare, suntem in punctul unei deflatii globale accentuate, coroborata cu o potentiala criza bursiera care poate da jos in primul rand cu marile banci.

Sa vedem cateva fenomene care pot avea loc dupa ce ciclul actual al trecerii la dobanzi negative se va consuma si bancherii centrali vor intelege si ei in sfarsit ca tiparnita nu functioneaza.

Premiza de la care pornim este ca niciodata bancherii centrali nu vor recunoaste ca au gresit, ci cel mult vor declara ca masurile lor curajoase nu au fost compensate cu alte masuri din partea politicienilor.

De exemplu, in situatia actuala, bancherii centrali pot justifica ca desi ei au ajutat statele sa nu intre in faliment prin micsorarea dobanzilor, statele nu au facut restructurarea si nu au taiat cheltuielile incat sa elimine deficitele si sa schimbe ratio-ul datorie/PIB.

Dar sa trecem la scenarii. Ce urmeaza deci dupa dobanzi negative?

Dobanzi si mai negative

Dupa 0, luand-o in jus, dai de -1, apoi de -2 si pana la -100 mai e mult. Se intelege ca -100 inseamna confiscarea banilor si probabil viitorul stat antihristic mondial in care toti vor fi una si una vor fi toti si nimeni nu va mai avea bani si conturi, avand acces la un numar limitat de alimente, produse, servicii, etc. Comunism pur. Din pacate – sau din fericire – omenirea trebuie speriata bine ca sa poata accepta asa ceva, deci urmeaza razboaie si crize extreme pentru ca supravietuitorii sa poata ceda la drepturile esentiale ale omului: libertatea de expresie, dreptul la proprietate, libertatea religioasa etc.

Confiscarea depozitelor / blocarea banilor

Legislatia este deja pregatita in toata europa si cand bancile o sa pice, depozitele o sa fie primele executate. Bineinteles probabil se va mentine limita de garantare insa accesul la bani se va face greoi, cu taraita, cum s-a intamplat in Cipru sau mai recent in Grecia. Masura probabil nu va fi temporara ci generala, devenind status-quo-ul. Bineinteles tranzactiile cu sume peste o anumita limita vor fi permise, daca vor primi aprobarea comisiilor speciale. Va exista o lista de tranzactii permise cum ar fi de exemplu plata impozitelor sau achizitia de imobile. Insa nimeni nu va putea sa-si retraga banii din banca ci maxim o suma cash limita de genul 50E/zi.

Interzicerea cash-ului

Deja se discuta despre asta si deja sunt tari care se pregatesc. Ziarul Financiar a scris un articole pe tema asta, recent. Nu mai adaugam nimic decat ca este foarte ciudata obsesia pentru interzicerea cash-ului din urmatoarele motive. Cauza principala ar fi siguranta si securitatea: bineinteles, ambele sunt aberante, e ca si cum ai interzice cutitele pentru ca mai sunt unii care le folosesc ca sa ucida. Nu asta este cauza reala ci teama de bank-run-uri. De asemenea, cash-ul aminteste oamenilor ca banii nu sunt doar niste cifre in calculatoarele bancilor, ci chiar trebuie sa reprezinte ceva. Hartia este un simbol si chiar daca multi nu mai au nici o afinitate fata de acest simbol reprezentat de hartie, se pare ca se doreste ca oamenii sa uite ca o hartie numita bancnota este sau macar ar trebui sa fie acoperita de ceva. Problema este mai ales grava in Europa unde nemtii se afurisesc sa se opuna achizitionarii de obligatiuni de catre BCE si in prezent se folosesc tot felul de mecanisme complicate si greoaie prin care are loc quantitative easing-ul european.

Razboi mondial

Razboiul a fost si probabil va fi modalitatea prin care datoriile se sterg. In urma unui razboi, ramane un singur invingator si acela dicteaza moneda. Problema e ca in prezent, un razboi nu mai poate fi castigat atat de clar incat invingatorul sa poata dicta noua moneda si sa pacifice teritoriile castigate. Ma refer la faptul ca, tehnologia permite in prezent rezistenta si opozitia perpetua a unei grupari, asociatii sau tari cu putere de convingere a propriilor soldati. Niciodata SUA nu va ajunge indeajus de puternica inca un atac terorist de amploare sa fie total exclus. Razboiul perpetuu, asimetric este si va fi o realiatate. Sa ne imaginam un razboi mondial intre SUA si China/Rusia. Chiar daca SUA ar ptuea castiga, oare zecile de mii de studenti chinezi aflati la studiu in SUA vor sta cu mainile in san?

Moneda unica

Dupa ce nu vor mai putea tiparii dolari pentru ca nimeni nu-i va mai cumpara, americanii vor accepta tiparirea de SDR-uri – moneda FMI – permitand astfel si altor tari sa tipareasca moneda dupa felia pe care o va avea fiecare in cadrul SDR-ului. In prezent are loc razboiul valutar care va face nenumarate victime si in final toti vor fi de acord ca o moneda unica poate rezolva problema. La inceput toate monezile se vor raporta la SDR, ulterior insa SDR va fi folosit peste tot, inlocuind toate valutele nationale.

Eliminarea banilor

Nu este exclus total ca oamenii, dupa ce vor fi trecut prin cateva razboaie sangeroase sa ajunga la concluzia ca tot raul s-a datorat banilor si ca pot trai si fara bani, prin introducerea sistemului de puncte. Toti vor munci la stat, nu vor mai exista companii si fiecare va primi puncte ca la jocuri cu care va putea achiziona cele necesare traiului.

Iata deci cateva variante care pot apare deja incepand cu anul acesta, Ordinea nu conteaza prea mult desi eu am pus-o asa cum o vad eu. Se intelege totusi ca poate razboiul va fi cel dintai si sa apara chiar inainte de terminarea ciclului dobanzilor negative …

Va intra BCE in zona crepusculara a dobanzilor negative?

Cam asa suna titlul unui articol Bloomberg in care se face referire la eventualitatea ca la urmatoarea sedinta a BCE-ului din 5 Iulie, Draghi sa se arunce “boldly” acolo unde Fed-ul inca nu are curajul sa experimenteze: universul dobanzilor negative. Eu i-as zice mai degraba gaura neagra nu zona crepusculara, caci evident o data intrat pe teren negativ, dobanzile nu vor ma creste prea curand ceea ce este evident contrar oricarui bun simt: cine sa mai doreasca sa economiseasca bani daca trebuie sa plateasca pentru ei, iar fara economii cine sa investeasca si fara investitii cum sa iesim din criza?

Dobanzile negative la nivelul bancilor centrale sunt ultima arma pe care acestea o mai au in lupta cu criza creditelor si blocajul financiar. Ar mai fi tiparnita infinita, dar vorbesc de ultima arma in vremurile linistite ale deflatiei in care ne aflam. Daca dau drumul la tiparnita, evident ca riscul hiperinflatiei va spulbera orice sperante de revenire a economiei si va cere imperativ o noua configuratie a finantelor mondiale, care vedem ca se prefigureaza.

Ca o paranteza, am mai mentionat azi ca nemtii cam franeaza uniunea totala la nivel european care e planificata in 10 ani si care conform planului celor 4 euronghelisti presupune in primul rand o unitate bancara. Ce fel de unitate bancara gandesc ei si cu ce ar ajuta asta, eu unul nu inteleg si nici Merkel nu ii vede utilitatea fara alte addon-uri. Asadar, daca la nivel european taticii federalizarii nu vor trece de nemti, – pentru ca zgarcenia nemtilor ii va opri sa arunce banii aiurea fara sa rezolve nimic – acum ma gandesc ca in situatie de implozie a sistemului, nu este exclusa o banca mondiala, sau cel putin care sa cuprinda imperiul anglo-american si vasalii acestuia. Ce arhitectura va avea aceasta banca este inca un mister pentru ca tensiunea la nivel mondial nu a ajuns inca la punctul de fierbere in care toti sa alerge cu bratele deschise catre o “solutie”. Cert este ca foarte probabil DST-urile FMI-ului vor juca un rol important, vor fi o punte catre un nou Bretton Woods care sa fortifice pozitiile actualilor jucatori clasati deja ca Too Big to Fail si se la garanteze pozitia dominata si puteri sporite pentru inca un secol de aici inainte.

Intorcandu-ne la dobanzile negative: acestea au rolul de a stimula creditarea si de a forta bancile ca sa nu mai plaseze banii la depozitarul central de frica ca pica sistemul ci sa ii lase sa curga in economie pentru a o reporni, caci nu asta incercam de 4 ani de zile? Cel putin aceasta este teoria, iata insa cateva opinii venite din varii directii:

– Goldman Sacs: schema asta e praf in ochi cu scopul de a mai da un mic impuls increderii pe termen scurt; cu alte cuvinte, daca are curajul sa taie dobanzile pana la valori negative, BCE sa un semnal ca are incredere ca bancile pot sa duca asta in spate (pentru ca le taie sursa de profit din dobanda overnight de la BCE)

SilverDoctors.com: nimic altceva decat semnul disperarii de dimineata. Probabil ca Draghi l-a ascultat pe Soros ca Europa mai are doar 3 zile ca sa rezolve criza.

Blocata de opozitia nemtilor la eurobonduri si fara alternative, Europa este in impas. BCE se zbate ca pestele pe uscat incercand sa ofere lichiditate bancilor si totodata sa determine bancile sa imprumute in economia reala. Ceea ce bancile nu pot sa faca deoarece in economia reala riscurile sunt imense si profiturile minuscule. Cum sa creditezi economia reala cand poti sa imprumuti statele la dobanzi imense de 4,5,6,7% cand tu ai acces la credite ieftine de la BCE? Ce banca sa fie atat de fraiera ca sa faca asta?

Impasul in care se afla BCE-ul este o monstruozitate: nu poate imprumuta nici statele direct pentru ca asa e legea si nu poate ajuta nici economia pentru ca BCE relationeaza doar cu bancile, care banci nu vor si nu pot sa ajute economia, tocmai pentru ca economia e la pamant din cauza lipsei creditului si a temerilor investitorilor. De aici vine cercul vicios si de aici pasul pe care e gata sa il faca BCE-ul se incadreaza in aceeasi spirala, doar ca cu cat ne apropiem de centru cu atat viteza creste, pana ajungem la implozie totala. Fed-ul a reusit deocamdata sa evite trecerea in gaura neagra a dobanzilor negative deoarece a primit o mana de ajutor de la euro care vine din urma pe acelasi traseu dar cu o viteza mai mare. Venind din spate, euro l-a oprit putin pe dolar din caderea inspre orizontului de evenimente al gaurii negre spre care se indrepta. Acum euro insa trece pe langa el si o data cu dobanzile negative va intra intr-un teritoriu nou, neexplorat si cu consecinte nebanuite.

Nu atat riscul acestei intalniri ne ingrijoreaza cat starea lucrurilor pe care o deducem din eventualitatea in care BCE chiar va face acest pas peste aproximativ o saptamana. Numai o situatie cu adevarat disperata i-ar face pe bancherii de la BCE sa traga si ultimul glont pe care il mai au.