Voinea nu e prost destul …

.. daca nu e si fudul: A fost ideea mea. FMI a spus că e creativă (Sursa: GANDUL) Mi-e atat de greata de prostia politicienilor nostri, mi-e atat de frica de soarta pe care o sa o avem pe mana unor asemenea idioti incat nici nu am mai urmarit stirile recent si sper sa reusesc cumva sa ma decuplez de tot ce se intampla in tara asta. Recunosc ca daca as mai avea 20 de ani, probabil as fugi in afara cat de repede pot. Insa pentru ca mai am cateva legaturi care mai impedica sa emigrez, foarte probabil voi incerca sa ma retrag undeva in munti, sa caut o solutie sa nu mai platesc nici un impozit si sa duc o viata cat mai autosuficienta si cat mai simpla. Aceasta este “targetul” meu pe termen scurt, mediu si lung si desi pare o nebunie specifica crizei varstei de mijloc, am destule argumente. In plus,  prapadul “socialist” inca nu s-a desfasurat in deplinatatea sa. Am un vag sentiment ca minunatii de astea o sa avem tot parte de acum inainte, mai ales daca agricultura o sa mai creasca si la anul si PIB-ul o sa permita guvernului sa se crediteze si mai mult, deci sa aiba bani la discretie de dat pomeni si de tras tunuri. Cum spunea CTP, deocamdata avem parte de “antreuri” ca alegerile sunt ceva mai tarziu. Iata pe scurt de ce este o idiotenie toata treaba asta cu sponsorizarea saracilor creditaci in prag electoral, facand abstractie de perversitatea temporizarii (in prag de alegeri, in timp ce accizele cresc – deci bani nu sunt si in timp ce oricum bancile au lichiditate destula, chiar excesiva, dupa cum spune Isarescu): 1) nu ii ajuta pe saraci: acesta este argumentul principal al lor, ca de ce sa nu ii ajutam pe saraci, ca altfel avem revolutie si foame; la ce folos este sa ii dai unui alcoolic falimentar inca 100 de lei; ce credeti ca va face cu ei, isi va plati datoriile de zeci de milioane sau va mai trage o tura pe la crasma? Acesta este adevarul. De ce nu ii ajuta pe saraci micsorand accizele la comustibil sau miscorand impozitele sau TVA-ul? Marea majoritate a celor care au luat credite peste puterile lor sunt “drogati” de credit, nu se pot adapta la un trai normal, in limita plapumei lor, desi traim vremuri destul de prospere comparativ cu alte vremuri. Fiecare om vrea in ziua de azi sa traiasca precum vedetele de la televizor si creditul este “minunea” prin care pot sa isi implineasca macar fanteziile dintr-un moment anume. Ce se va intampla peste cateva luni cand vin ratele si situatia se poate inrautati nu conteaza pentru dependentul de credit. La intrebarea: “noi cu ce platim ratele” raspunsul nu poate fi in nici un caz, cu pomeni electorale. Asta nu ajuta pe nimeni. Cei care vor avea “o mana de ajutor” la plata ratelor, nu vor face decat sa ia credite si mai mari si sa cada

Read more

Se schimba trendul la costul datoriei suverane?

Cu fiecare aparitie in presa, Liviu Voinea zis Tomitza Bugetzel Nasol nu rateaza ocazia sa mentineze ca ne Ministerul Finantelor se imprumuta din ce in ce mai ieftin si asta e bine, lasand pe nestiutori cu impresia ca DATORITA mucnii sale profesioniste prin care a calmat pietele si a dat semnale de incredere, Romania se poate imprumuta mai ieftin. Evident total fals: dobanzile sunt in scadere pentru ca asa este trendul in toata lumea, avand in vedere fenomentul denumit in SUA “Quantititive Easing to Infinity” prin care bancile nationale pentru a evita colapsul iminent tiparesc sume imense de bani si inlesnesc creditarea pentru banci pentru a incerca stimularea cererii si indirect a productiei economice. Iata doar o demonstratie: Ungaria care este mereu adusa in contra-exemplu de Voina ca “capra vecinului”  care e mai muribunda ca a noastra se imprumuta si ea din ce in ce mai ieftin: HUNGARY GOVERMENT DEBT YIELD Sursa: tradingeconomics.com De altfel, cine nu ma crede poate merge pe site-ul TradingEconomics.com si poate alege o tara, apoi din multitudinea de indicatori poate selecta “goverment bond yield” – dobanda creditului guvernamental. Mai nou insa, exista semnale ca trendul de scadere nu mai continua, cel putin pe moment: Finanţele au împrumutat mai mult, dar la dobândă în creştere (Ziarul Financiar). Foarte probabil e doar o sincopa de moment, dar e ocazia sa ii amintim domnului Voinea ca nu exista sac fara fund si ca politicile bazate doar pe creditare sunt menite falimentului.

Read more

Moise: De ce se maresc taxele? Voinea: Ca sa creasca consumul!

Nu mi-a venit sa cred urechilor cand am auzit: “Marim accizele ca sa nu avem deflatie ca sa nu scada consumul”. Autorul acestor perle deosebite de economie este Liviu Voinea – tinerelul care face bugetul si vaneaza postul lui nenea ala mai batran care a trecut prin toate guvernele post-revolutioanre. Aceasta si alte perle le puteti auzi aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-155432 Un domn profesor (de economie) a avut rabdarea sa comenteze mai pe larg si a explicat cat de stupida poate fi o asemenea ideologie. >> VEZI ARTICOL Eu cred ca Voinea s-a stricat cam repede, sincer nu ma asteptam. Din tanara speranta a devenit deja un birocrat marsav care a invatat ca cel mai usor e sa maresti taxe si rezolvi toate problemele de deficit si buget si mintea ti-o folosesti doar sa raspandesti argumente aberante ca cel de sus. Sinceritatea e primul pas spre rezolvarea oricarei probleme, caci daca nu recunosti clar problema nu stii nici solutia. Ori daca Voinea a ajuns sa creada ca deflatia e principala noastra problema (sau e una atat de importanta incat trebuie sa marim taxele ca sa nu dam in ea) e grav. E foarte grav! Il durea gura pe Voinea sa spuna: da domne, nu stim ce mai facem, nu avem incotro, de aia marim taxele, nu ca sa evitam deflatia. UPDATE 28.11.2013: Iata si o luare de pozitie salutara ia lui Croitoru care face praf pe Voinea, venind de la un expert care are si acces la date: Deflaţia ar putea fi combătută fiscal doar prin lărgirea deficitelor, şi nu prin majorări de taxe, care afectează atât cererea, cât şi oferta, afirmă Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, arătând că nu există pericolul deflaţiei, iar bugetul este doar expresia echilibrului politic. (Sursa: Ziarul Financiar)

Read more