Actualităţi din război

Planurile rămân Nimic nou pe front. Nimic nou din cele ce ne interesează pe noi, legat de cele prognozate deja. Vă reamintesc: 2022 – Martie – GEOSTRATEGIC, UN RĂZBOI RUSIA-UE ESTE INTERESUL MAXIM AL SUA Este evident că populaţia este sătulă. Nu doar că inflaţia are dinţi puternici şi erodează răbdarea oamenilor, dar în timp ce ucrainienii primesc de la statul irlandez cazare gratuită în hotelurile din Dublin, irlandezul de rând care vrea să lucreze în capitală, trebuie să plătească 1000E/luna chirie de om, trei oameni într-o cameră la 40km de capitală. Din martie irlandezii anunţau că nu mai pot primi ucrainieni, dar cine să îi primească? Nu doar că povara financiară este imensă dar şi logistic abia fac faţă. Spre deosebire de portughezi care au integrat doar o treime din copiii ucrainienilor, în Irlanda 82% merg la şcoală (sursa). De unde bani că inflaţia sărăceşte europenii pe zi ce trece. Am ajuns de râsul americanilor! Iată ce titrează Wall Street Journal: Europeans Are Becoming Poorer. ‘Yes, We’re All Worse Acum o lună am scris un articol PENCE CREDE CĂ RUSIA VA ATACA ROMÂNIA unde făceam şi referire la un comentariu mai vechi de-al meu cum că e la mintea cocoşului că Rusia pentru a da o lecţie europenilor nu va ataca direct Londra sau Berlinul ci mai degrabă Polonia sau România. Faptul că americanii “prevăd” că Rusia va ataca şi alte ţări după ce termină cu Ucraina, nu e de mirare, de vreme ce asta e şi planul: extinderea războiului Rusia-UE şi încurajarea Rusiei să folosească arsenalul nuclear pe Europa pentru a rămâne fără stocuri când SUA va intra în război ca să facă pacea. Evident planul lor va fi dejucat de Dumnezeu cum nu se poate mai crunt, deoarece Dumnezeu urăşte pe cei care cel care seamănă vrajbă între fraţi. (Solomon 6, 19). Iar cei care au mâinile pline de sânge de acest război sunt americanii care le-au băgat în cap ucrainienilor stele verzi şi albastre. Fără gogoşile integrării în NATO, acest război nu ar fi existat. Escaladare Am amintit mai sus de faptul că francezii le oferă deja ucrainienilor rachete cu rază lungă care pot lovi Moscova. Deja iieri au lovit Ministerul Apărării cu drone. Nu ştiu dacă pot sau nu să lovească cu rachete. Necunoscuta este dacă ruşii au apărarea bună şi dacă o au dacă doresc să o folosească sau preferă să lase pe ucrainieni să lovească pentru a avea casus beli în ideea unei escaladări (poate la nucleare?). Dar despre escaladare am mai discutat aici şi într-un alt articol mai tehnic, care însă am uitat cum se intitulează şi în care prezentam o “scară” a escaladării până la războiul nuclear. Ce avem nou ar fi că avioanele sunt promise şi probabil vor veni. De asemenea, Blinken a declarat că muniţiile cluster oferite ucrainienilor sunt o soluţie temporară, un “petec” până mai produc artilerie deoarece americanii au rămas fără muniţie, nu mai au ce să le dea. Dar dacă francezii au dat ok-ul pentru rachete

Read more

Prigojin LIVE

AZI, 26 IUNIE 2023 23:00 – Putin începe şedinţa cu Consiliul de Apărare. Shoigu este prezent, posibil să fie demisionat. Sau nu. Urmează discurs către naţiune în partea a doua a şedinţei. Poate să declare starea de război. 21:39 – Progojin a postat pe Telegramul Wagner un scurt mesaj audio în care pare să fie constant în acuzele la conducerea armatei şi totodată nu pare să îi fie frică de repercursiuni. 17:00 – belaruşii s-au apucat de construcţia unei noi tabere Wagner în regiunea Moghilău, la 200km distanţă de Ucraina. Tabăra are 24km pătraţi şi capacitate 8000 de soldaţi 16:43 – Lavrov zice că serviciile de informaţii investighează eventualitatea implicării unor servicii străine în revolta lui Prigojin (ca şi cum turbarea lui nu ar fi veche). Evident pentru ruşi, cel mai uşor de spălat putina ar fi dacă ar putea lega orice fir narativ legat de Prigojin şi implicarea străinilor. 16:38 – Ungaria a blocat din nou o tranşă de 500 milioane din miliardele promise de UE, motivul fiind includerea băncii ungureşti OTP pe lista organizaţiilor care sprijină terorismul, deoarece banca încă funcţionează în Rusia. 24 IUNIE 2023 22:42 – Revolta s-a sfârşit. Lukashenko a bătut palma cu Prigojin. Totul e ok. MEDVEDEV nu îşi retrage ameninţările la adresa lui DUDA. Totodată nu se ştie ce a primit Prigojin şi de ce Lukashenko a fost atât de convingător. ~ ~ ~ 18:39 – Toată lumea este focalizată pe WAGNER dar între timp MEDVEDEV tocmai ameninţă preşedintele POLONIEI, DUDA că îl va executa în Piaţa Roşie. Cu siguranţă, haosul din Rusia nu este bine pentru nimeni, nici măcar pentru cei care aplaudă ca tembelii acum, nerealizănd că riscul să le pice nucleara în cap tocmai a mai crescut cu câteva procente. Sursa foto + articol pe larg: PRAVDA ~ ~ ~ 18:06 – Uganda va trimite trupe la Moscova să îl apere pe Putin – dacă va fi nevoie – declară fiul preşedintelui, Muhoozi Kainerugaba

Read more

Rebeliuni televizate vs mâncăreli de culise

Dacă în Rusia frecuşurile între clanurile de mafioţi au loc prin intermediul canalelor de Telegram, în SUA luptele se duc în justiţie, prin procese fabricate, maşinaţiuni juridice şi bătălii între grupările lobiste. Faptul că vedem la TV frecuşurile din interiorul Imperiului Rusnac nu înseamnă deloc că Rusia stă gata să se prăbuşască şi urmează spargerea acesteia, haos şi eventual pierderea războiului din Ucraina. Frecuşuri interne poate mult mai mari au loc în SUA unde războiul pe plan ideologic este mult mai dur şi facţiunile în rândul populaţieie mult mai mari decât în Rusia. În Rusia, la o analiză a ceea ce putem vedea pe youtube avem cam două grupuri – unul al patrioţilor naţionalişti şi tradiţionalişti, care sunt alături de Putin şi de războiul din Ucraina şi altul al unor indiferenţi şi relativ agnostici cu privire la afinitatea faţă de ţară şi de Imperiu. În SUA în schimb conservatorii şi cu liberalii posedaţi sunt la cuţite şi războiul între indivizi este chiar mai puternic decât cel între mafioţii de la putere care flutură un steag sau altul. Cam aici aş dori să termin cu paralelele, doar arătând că de exemplu acum războiul între cei de la putere şi opoziţie se duce pe condamnarea lui Trump şi a fiului lui Bidon, care pare a fi pedofil deoarece s-au găsit pe propriul laptop poze cu el înconjurat de fete mici dezbrăcate. FBI a ascsuns laptopul, presa a ignorat, dar cumva, prin subteran, alte crime ale juniorului au ieşit la iveală şi acesta şi-a recunoscut vinovăţia legată de fraudarea plăţii taxelor şi deţinerea de arme sub influenţa drogurilor. Trecând la “revolta / revoluţia / lovitura de stat” din Rusia, să rezumăm consecinţele şi rezultatele: Calculaţi singuri cine are de câştigat din acest tărăboi şi ce înseamnă asta pentru război şi pentru ce va urma.

Read more

Ciudatul Prigojin: nebun!

Sunt cam 2 săptămâni de când am scris un articol despre Prigojin cu titlul nebun sau pion? Acum avem deja confirmarea: Prigojin pare mai mult nebun. Deja se pare că a pornit “lovitura de stat” cum titrează Digi24. Prostii! Am fi tentaţi, nefiind în cunoştinţă de cauză să credem că istoria rimează, cum zicea Mark Twain, adică aşa cum au avut revoluţie în primul război mondial, tot aşa au şi acum. Pun pariu că astfel decurg discuţiile la TV, deşi nu mă uit. Pe cât de spectaculoase par evenimentele de la Moscova, să nu uităm că nici la Washington cerul nu este prea limpede: fostul preşedinte este acuzat şi judecat pe banda rapidă, cu un proces similar lui Ceauşescu, în plus fiul preşedintelui actual, un pervers şi pedofil notoriu, şi-a recunoscut păcatele şi va fi şi el judecat. Măcel! De asemenea, principalul candidat democrat care rămâne la preşedenţie, nepotul fostului preşedinte Kennedy asasinat de CIA deoarece nu a fost de acord cu războiul nuclear împotriva ruşilor, este interzis pe reţelele sociale deoarece dă pe faţă crimele companiilor de vaccinuri sau ale producătorilor de cereale modificate genetic. Întorcându-ne la nebunul Prigojin se pare că a venit vremea sacrificiului acestuia şi a trecerii la următoarea etapă. Principala problemă a lui Prigojin a fost că armata rusă nu este la fel de dornică să atace şi să anihileze ce a mai rămas din armata ucraineană, deoarece nu mai vrea pierderi ci este sigură pe situaţie, mulţumindu-se cu ce a reuşit deocamdată şi aplicând tehnica “turtling” de apărare agresivă şi avans calculat şi treptat. Prigojin, ca orice mercenar, are un apetit la risc mult mai mare şi a încercat să obţină permisiunea şi sprijinul armatei pentru neutralizarea completă a Ucrainei, cu orice risc. Practic, dacă ne gândim, Prigojin are experienţa carnei de tun asigurate de prizonieri şi crede că aşa cum a câştigat Bahmut poate câştiga toată Ucraina. Într-un fel are dreptate. Generalii armatei sunt însă captivi situaţiei actuale în sensul că deşi ucrainienii sunt slabi şi ar putea fi neutralizaţi, dacă Prigojin face asta, există riscul ca acesta, fiind evident şi apropiatul lui Putin şi niciodată criticându-l pe ţar (cu excepţia aluziei la “bunicuţa care stă ascunsă în bunker), să devină după o eventuală victorie erou naţional şi urmaş la preşedenţie. Ceea ce i-ar termina evident pe generali. Deci este clar că Rusia are o problemă internă. Faptul că problemele interne sunt mai mari decât operaţiunea militară, arată că Rusia este departe de apierde acest război ci îşi permite frecuşuri interne în ditamai contraofensiva ucraineană care în ciuda haosului şi a lipsei clarităţii leadershipului armatei, pare să se fi înţepenit oricum. Din păcate pentru ucrainieni, după eliminarea lui Prigojin, armata va prinde un suflu nou şi bombardamentele strategice asupra infrastructurii vor continua, dar la o cu totul altă scală. Evident, contraofensiva nu va reuşi nimic, ba poate chiar vor mai pierde teritorii.

Read more

Efectul cumulativ al bombardamentelor

Efectul cumulativ al bombardamentelor asupra infrastructurii energetice din Ucraina este unul fatal. Cu fiecare generator distrus, cu fiecare punct de distribuție, Ucraina pare legată la mâini și nu are ce să facă în fața acestor lovituri. Reparația este exclusă – de unde atâtea piese de schimb, de unde atâta forță de muncă? Infrastructura electrică este dificil de menținut în vremuri de pace, darămită în vremuri de război? Cei care vorbesc despre “reconstrucția Ucrainei” până războiul nu se termină sunt mai proști ca Prostănacul. De altfel, măcăneala recentă a prostănacului cu privire la “UE și NATO sunt gata / trebuie să reconstruiască Ucraina” denotă limitarea cognitivă a acestuia și faptul că el imită ca un tembel ce aude prin presa mainstream cea mai populistă care nu face decât să convingă populația că totul va fi bine și că, prin magie, prin minune, cumva doar fâlfâind numele unor organizații “solide” cum ar fi NATO și UE, rușii se vor retrage, Ucraina va câștiga și reconstrucția va începe. Ba chiar, și mai retardați sunt cei care deja discută despre reconstrucție în timp ce în Ucraina becurile se aprind 10 minute pe zi. Strategia Rusiei este clară și este propagată prin toate canalele. Deoarece vestul dă arme Ucrainei și Rusia nu poate să avanseze (săracii ruși, ce slabi sunt! – evident un narativ fals și vom vedea de ce), Rusia face ce poate: bombardează rețeaua energetică pentru ca ucrainienii să nu mai aibă electricitate în fabricile care repară armament și astfel să aibă de pierdut în puterea de luptă. Cel puțin aceasta este explicația oficială pe care o dau rușii la acuzațiile vestului că fac crime de război și la criticile interne că nu bombardează obiective militare ca să recucerească teritoriile pierdute și să “elibereze” ce au pierdut. În fapt rușii au mari probleme militare în sensul organizării. Au capacitate, au armament, au soldați, dar nu prea mai au conducători și nici motivația inițială. SItuația se explică prin pariul pierdut că vor cuceri Ucraina foarte repede în urma “operațiunii” rapide menite să îi sperie pe ucrainieni. Nu s-a întâmplat așa și rușii trebuie să se trezească și o vor face, dar au nevoie de timp. Mobilizarea parțială și întărirea relațiilor cu China sunt canalele prin care rușii se pregătesc de un război pe măsura inamicului. Ucraina este puternică. Nu trebuie să uităm că ucrainienii sunt foști sovietici. Mulți soldații ucrainieni aveau experiență de luptă din războiul împotriva Ceceniei și mai înainte din cel din Afganistan. Deja din 2014, mulți aveau experiența războiului din provinciile rebele. Dotarea armatei a fost de asemenea una bună, corezpunzătoare mărimii și industriei ucrainiene. Reamintesc de exemplu că turcii au găsit colaborare în Ucraina după ce au fost refuzați de ruși – în privința dezvoltării dronelor Bayraktar – despre care nu mai auzim nimic recent. Prin urmare, faptul că ucrainienii opun rezistență feroce nu este de mirare. De mirare – pentru ruși – este că ucrainienii nu s-au lăsat cuceriți și asimilați ci au opus rezistența, nu capacitatea de luptă

Read more

De ce lasă rușii supapa deschisă? – Războiul din Ucraina

Dictatura din Rusia are anumite particularități. Este clar că Putin are puteri aproape nelimitate, de vreme ce orice competitor la adresa sa a dispărut, fie în accidente, fie în pușcărie, fie în exil. De asemenea, ca și în China și spre deosebire de Koreea de Nord și de România, sau de ce nu de UE în prezent, există o oarecare preocupare pentru nivelul de trai al populației – ca să nu “fiarbă mămăliga”. Ce mi s-a părut mie interesant, este că deși există dictatură, dreptul la exprimare nu este suprimat 100%. Într-adevăr protestele sunt cam interzise (deși recent, cu războiul …), într-adevăr s-a cam închis presa liberă, nu mai există televiziuni care să spună ceva neoficial (dar oare la noi există?). Dar, cunosc cel puțin 4-5 canale Youtube făcute de ruși, cu sute de mii de abonați (deci practic cam ca o televiziune), unde mai direct sau mai pe ocolite se luptă împotriva sistemului. Asta ar fi o supapă. Dar cea mai interesantă supapă este aceea a imigrării – rușii nu au interzis fuga! Unde s-a mai pomenit așa ceva? Știu că și nemții în perioada de început, îi goneau pe evrei în afară, le confiscau prăvăliile, le dădeau ceva mizilic pe ele, cât să aibă de drum, și îi trimiteau prin alte părți. În prezent, dacă ești tânăr în Rusia și vrei să pleci afară, chiar dacă ești rezervist, poți cere acordul de la armată și poți pleca. Am văzut un comunicat al unei agenții de turism din Rusia care evident își făcea reclamă și încerca să liniștească pe cei care poate se tem că nu mai pot să mearga în “excursii”. Supapa exodului a fost deschisă încă de la început și acum cu această mobilizare “parțială” este clar că urmează un nou val. Se pune întrebarea de ce? De ce se lasă supapa emigrării deschisă? Nu are Rusia nevoie de soldați?! Un prim răspuns simplist ar fi deoarece dictatura lui Putin nu are puterea să controleze întreaga societate. Deși nu ar fi așa de greu, în Koreea de Nord controlează soldații, șantajându-i cu familiile. Un alt răspuns logic ar fi că Putin / conducerea încearcă să mențină spoiala unei imagini de stat funcțional condus după legi. Și cum o lege care să interzică călătoriile ar putea afecta întregul aparat de partid al membrilor cu funcții și bani care sunt pasionați de traveling, efectul ar fi ca acela al tăierii salariilor bugetare în România – partidul ar pierde imens din sprijin. A apărut recent un prank cu fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, care chemat fiind la recrutare, a răspuns că “o să rezolv la alt nivel chestiunea”. Evident că și nomenclaturiștii ruși au copii și se gândesc să îi trimită afară când SHTF … Este deci regimul lui Putin atât de slab încât să nu poată controla populația sau altele sunt motivele supapelor? Este greu de zis. Faptul că Belarusul nu a intrat în război, denotă că regimul lui Putin nu este deloc foarte puternic, dar cu privire

Read more

Unirea cu Moldova ar fi singurul semn că articolul 5 funcționează

Trăim vremuri interesante în care s-a dovedit că puterea unor tratate sau înțelegeri între state este slabă și depinde de circumstanțe. Mai precis, Ucraina avea un tratat cu SUA, Rusia și Marea Britanie prin care teoretic, dacă era atacată de ruși, Ucraina era apărată de SUA. Puțină lume realizează asta și în general în presa românească este ascuns acest adevăr deoarece ar pune sub semnul întrebării cât de solid este NATO și cât de real este parteneriatul cu SUA. În general, dacă este amintit acest tratat, se accentuează laxitatea lui, în sensul că SUA nu s-au angajat că vor interveni militar … Dar să ne gândim puțin, dincolo de textul exact al tratatului, care era situația și care a fost justificare acestui tratat. Din start, trebuie să subliniem, că dacă SUA nu ar fi strâns cu ușa la acel moment Ucraina ca să renunțe la arsenalul nuclear, probabil nu s-ar fi aflat în situația de astăzi, să fie călcată în picioare de Rusia. Anii 90 – pentru cei care nu știu istorie fiind prea tineri sau nu prea au știut pe ce lume trăiesc totuși fiind bătrâni, s-au caracterizat printr-o dominație totală a SUA. Rusia era în genunchi după prăbușirea URSS, președintele Elțân era un bețivan incompetent care deși a avut meritul să deschidă Rusia spre democrație și spre capitalism, ca orice rus, vodca la oprit să ducă treaba la bun sfârșit sau măcar să pună început bun. Singura problemă a SUA din acea vreme era riscul nuclear – îi era prea greu să gestioneze o relație cu mai mulți jucători deoarece URSS a fost mare și când s-a spart exista riscul ca mai multe republici care moșteniseră nuclearele să nu poată fi controlate la fel de ușor. De aceea s-a decis ca Rusia să fie singurul moștenitor și prin urmare SUA au făcut presiuni masive (practic șantaj economic și subversiuni operaționale de control politic și militar prin inflitrați) pentru a determina minionii să doneze nuclearele Rusiei. Calculul american era (și poate a fost ok) ca să aibă un singur partener cu care să trateze și totodată exista speranța că finanțele americane vor pune control pe sistemul politic rusesc și prin urmare era doar chestiune de timp până când Rusia devenea colonie SUA. Cum totuși armele nucleare aveau și pe atunci o importanță și o relevanță la fel ca în ziua de astăzi (sau poate chiar mai mare!), țările nu putea renunța doar pe mită la ele ci trebuia totuși măcar în aparență unele garanții. Pe care naivii de ucrainieni le-au acceptat. Iar aceste garanții au venit din partea SUA și a Marii Britanii. Care astăzi au lăsat Ucraina cu fundul în baltă, să se descurce pe cont propriu. “Ajutoarele” sunt apă de ploaie și au venit mult prea târziu, după ce ucrainienii au rezistat neașteptat și au dat pe față slăbicinuea rușilor. Abia dându-se pe față oportunitatea ca Rusia să fie bătută convențional au început vesticii să pompeze armament și echipament în Ucraina pentru a slăbi în primul rând

Read more
1 2 3 8