Sfinţii părinţi de astăzi

Multi ortodocsi din zilele noastre sunt tulburati de avantul ecumenismului si al secularismului care bantuie in randul ierarhilor, si nu prea stiu ce sa faca.

Zilele trecute mi-a fost dat sa primesc o lectie excelenta de neascultare fata de “sfintii parinti de astazi”, o neascultare binecuvantata – zic eu – si totodata plina de sens si de putere nebanuita, continand in sine samburele dainuirii ortodoxe de-a lungul timpului: raportarea la trecut, la inaintasi, la cum a fost mai inainte si ignorand aggiornamentele.

Lectia mi-a fost data de o maica batrana care la peste 80 de ani ai sai lupta impotriva aggiornamentelor din calendar (inmultirea dezlegarilor) prin … post. Original nu? Nu petitii online, nu manifestatii, nu proteste la ierarhi ci … post:

– Pai ce, maica, eu asa am pomenit de cand sunt la manastire, de mica, in Postul Craciunului se dezlega la peste doar de Sf. Nicolae. Eu asa tin postul, am mancat peste doar de Sf. Nicolae, ce atatea dezlegari?

– Ei maica, – zice un frate – acum lumea merge la munca si trebuie sa manance, are nevoie de putere. Alta data taranii stateau iarna, nu munceau. De aia s-au dat multe dezlegari.

– De aia zici mata? O fi si asa, dar eu cred ca s-a cam dat drumu’ la ala cu coarne in lume, de aia s-au dezlegat atatea acum.

Mintea “anacronica” a maicii, nu accepta aggiornamentele introduse de ierarhii cu multe si complexe studii mai ales in Occident, desi maica intelege si explica totul: simplu si plastic. Pentru maica, nevointa este fireasca si orice abatere de la “cum a pomenit” ea de cand era mica la manastire, nu e primita, chiar daca vine cu binecuvantare de la “sfintii parinti de astazi” – o alta expresie prin care maica in trei cuvinte descrie o cruda realitate a zilelor noastre: “sfintii parinti de azi” cam ia locul Sfintilor Parinti. Desi maica probabil nu e la curent cu toate aggiornamentele din Biserica, ea “a mirosit” miscarea si a catalogat-o. Totusi, in simplitatea ei, maica nu a incetat sa nadajduiasca ca Sfintii Parinti vor birui chiar si astazi, si ne-a pus sa cautam in calendarul de anul acesta (2008) sa vedem daca nu cumva in Postul de Craciun sunt mai putine dezlegari ca in cel din proaspatul 2007. Din pacate nu a fost sa fie asa … poate la anu’

Am primit astfel o lectie de traire inedita a ortodoxiei, o cale de lupta impotriva ecumenismului pe care nu as fi descoperit-o altfel si pe care incerc sa o pun in fata celor care nu stiu ce sa faca in zilele noastre ca sa opreasca plaga ecumenista sa infecteze toata Biserica. Am primit astfel un raspuns cum sa luptam impotriva aggiornamentelor: pastrand cele ce am primit de la Sfintii Parinti si ignorand pe cele dezlegate de “sfintii parinti de astazi”. Si nu ma refer doar la calendar sau la post, dar cel putin astea doua sunt un bun inceput.

Iar daca tot suntem in plina saptamana de “rugaciune” ecumenista, ce-ati zice de niste post cu ajunare si 2-3 catisme pe zi?