Riscurile Spirulinei

Spirulina este de multi ridicata in slavi si este considerata varful de lance al “minunilor naturiste” in propaganda producatorilor si comerciantilor de produse naturiste. Ca un punct de pornire in cercetarea spirulinei, va recomand wikipedia. Nu vreau sa contest lucrurile bune care se spun despre spirulina. Intr-o perioada am consumat si eu si nu am simtit nimic, ba chiar mirosul urat a fost unul din principalele motive pentru care am renuntat, pe langa motivul pe care urmeaza sa il detaliez in continuare. Spirulina este o forma de cianobacterie, dintre care unele produc toxine cum ar fi microcystine, BMAA, si altele. Unele suplimente de spirulina (din SUA) au fost gasite contaminate cu microcistine, desi la niveluri sub limita fixata de Departamentul pentru Sanatate din Oregon. Microcistinele pot cauza tulburari gastro-intestinale si pe termen lung cancer de ficat. Efectele expunerii chiar si la niveluri foarte scazute de microcistina sunt o ingrijorare, din cauza riscului potential de cancer. (Sursa: Wikipedia) Asadar, daca in SUA le-au gasit contaminate, ce parere aveti de Romania? Iata in continuare: These toxic compounds are not produced by spirulina itself,[21] but may occur as a result of contamination of spirulina batches with other toxin-producing blue-green algae. Because spirulina is considered a dietary supplement in the U.S., there is no active, industry-wide regulation of its production and no enforced safety standards for its production or purity.[20] The in U.S. National Institutes of Health describes spirulina supplements as “possibly safe”, provided they are free of microcystin contamination, but “likely unsafe” (especially for children) if contaminated.[22] Given the lack of regulatory standards in the U.S., some public-health researchers have raised the concern that consumers cannot be certain that spirulina and other blue-green algae supplements are free of contamination Deci daca in SUA in procesul de productie al spirulinei s-au gasit bacterii care dau cancer de ficat, sa fiu linistit cu privire la Spirulina Made in China? Sau Romania, sau “produs in UE” (care inseamna de cele mai multe ori Bulgaria). [P] Comanda online ceaiuri – peste 100 de produse Nu sunt nici doctor nici nutritionist dar nu mi se pare o pierdere ca nu pot sa consum un produs care contine x nutriente la un loc dar imi poate da cancer, alternativa fiind sa am un consum cat mai diversificat de produse naturale (deci nu naturiste!) care contin aceste substante mai mult sau mai putin concetrate in aceeasi masura. Si apropos de cancerul de ficat: a aparut recent un studiu (sa fie maxim 6-9 luni) care a ajuns la concluzia ca consumul ridicat de cafea (4-5 cafele pe zi) scade cu vreo 25% riscul de cancer la ficat. Ca de fiecare data, studiile care se bazeaza doar pe statistici sunt subrede, dar ce ma mira pe mine: oare oamenii aia de stiinta care au facut studiul nu s-au gandit ca ala care bea 4-5 cafele pe zi, nu mai are timp sa bea 4-5 beri sau 1-2 sticle de vin sau alte tarii si prin urmare, o buna parte din alcoolicii sunt

Read more