Bursa azi 11 FEB 2015: Masacru

A trecut anul nou la chinezi si intorsi de la chef, chinezii au dat foc la toate bursele. Ei, nici chiar asa: nu stiu daca sa mai dam vina pe chinezii sau pe Janet care a continuat astazi sa raspunda la intrebari in fata Congresului SUA. Nu am ascultat toata sedinta, dar a parut sa fie mai calma si mai detensionata ca ieri cand unul dintre congresmeni a declarat: “am senzatia ca suntem pe Titanic inaintea prabusirii“.

O vorba ca asta venind din partea unui congressman american spune multe, indiferent de ce avea el in cap si la ce prabusire se referea.

Iata insa sumarul evolutiei indecsilor:

China – Hang Seng: -5.59%

Germania – DAX): -2.26%

SUA – Dow Jones: -1.88%

SUA – Nasdaq: -0.5%

Japonia – Nikkei: -3.43%

Europa: Eurostoxx: -2.05%

Franta – CAC40 -4.05%

Olanda – AEX: -3.05

Spania – IBEX 35: -4.6%

Comoditatile:

Aur: 4,28% (! de mult nu am mai vazut o asemenea crestere intraday)

Petrol Brent: -1.73%

Cu privire la stocuri, au picat din nou bancile:

Deutsche Bank: -6.14%

Commerzbank: -6.57%

Goldman Sachs: -4.1%

JP Morgan Chase: -3.39%

Credit Suisse: -8.41%

si mai toate bancile …

 

NOTA: la ora articolului (8:42), americanii nu au inchis inca.

A fost o zi neagra, nu vad ce mai putem zice decat ca asteptam pe Draghi cu banzooka.

Cu privire la banzooka lui Draghi, Zerohedge glumeau ieri pe twitter ca in ziua de azi, pietele au ajuns atat de dependente de stirile pozitive venite de la tiparnita inca e posibil ca sa o ia inaintea stirilor si sa isi revina singure in sus, doar in perspectiva anunturilor, facand astfel inutil procesul de bailout. E o gluma, bineinteles, auto-reflexia pietelor combinata cu viteza si algoritmii botilor, unde mai pui si interventiile in piata ale reglementatorilor (Plunge Protection Team le zice lor in SUA) produc un ghiveci de trenduri care pot da oricand in jos cu preturile, pana acolo incat nici nu mai au cand sa se inchida bursele si sa rezolve cu bailout-uri cum au facut in 2008 sau cu bailin-uri cum au facut in Cipru.

Yellen a mai primit azi din nou intrebare despre dobanzile negative. Nu stiu daca e regizat interesul sau americanii chiar ia in considerare chestia asta. Ea a raspuns clar femeia, ca in 2010 au considerat ca nu e nevoie, dar ca acum, daca tot au facut-o europenii, studiaza si ei posibilitatea. Mai repede, Yelena, ca iti ia Mugurel inainte!

 

Bursa azi

Marii indecsi au continuat caderea lina, europenii incheind in mare parte pe minus:

FTSE 100: 1.06%
DAX: -0.44%
Stoxx 600: -0.13%

Aurul a crescut cu 1% in timp ce petrolul a picat -3,32%.
Deutsche Bank AG care a picat rau ieri si-a revenit cu un amarat de 2%. E bine ca nu a picat mai rau …

Hang Seng a crescut cu 1.01% in timp ce Nikkei 225 a picat cu 0.85%.

Indexul dolarului a mai picat cu 0.84%

Azi va recomand urmatorul articol de pe site-ul ZeroHedge: The Great Crisis Has Officially Begun (Oil is Just the Start).

All claims that stocks went up because of the “recovery” or because of “expansion” or whatever really translate to “stocks went up because TRILLIONS in liquidity went into the system and a lot of it ended up in stocks.”

In curand, petrolul atinge minimul din 2009. Oare miroase a noua criza? Parerea mea ca va pica mult sub 2009 si toata lumea o sa se cutremure …

petrol

Stiri negative azi pe bursa

Sunt prea multe stiri negative azi si nu am idee care merita cea mai mare atentie.

Deutshe Bank se prabuseste

Mai precis, riscul defaultului pentru DB a crescut drastic in ultimele zile dupa ce banca a anuntat pierderi de 6,8 miliarde EUR anul trecut. Sa mentionam ca probabil 2,5 miliarde $US sunt din amenda primita pentru niste … ilegatlitati. Sunt unii care pun intrebarea daca DB este noul Lehman. Expunerea pe derivate a gigantului este de 54.7 TRIlioane EUR, adica de peste 3 ori PIB-ul SUA. Oare cat la suta din ele sunt pe petrol si cand expira pozitiile? Azi actiunile DB au plonjat cu 6%, la jumatate cat erau anul trecut prin August.

Riscul bancilor europene la maximul din 2013

2013 a fost anul cu Cipru … deci ne intoarcem 3 ani in urma din punct de vedere al riscului. Mai multe charturi nu doar cu riscul bancilor europene ci si al celor americane, saudite sau japoneze gasiti aici.

Japonia se prabuseste

Indexul Nikkei 225 a cazut azi cu peste 5%, o cifra urata mai ales pentru o piata mare. Yenul s-a intarit cu 1.6% fata de dolar, de asemenea o cifra mare pe forex. Kuroda (guvernatorul) a declarat ca banca nationala mai are multe instrumente de “stimulare”. Pai si normal, pana la minus infinit mai sunt multe instrumente. In mod normal, cresterea ratei Fed-ului si intrarea in negative a Yen-ului ar trebui sa intareasca dolarul, dar deh …

Dolarul pica

Si dolarul a picat azi: 1.3 fata de EUR, 1.28% fata de CHF, 1.76% fata de dolarul australian si 1.6 fata de Yen.

~ ~ ~ ~

PS: lansez cu acest articol o noua categorie: Bursa. Sper sa postez zilnic …

Trader independent: Goldman Sacs conduce lumea

Alessio Rastani – trader independent, spune:

– institutiile nu dau doi bani pe planul de salvare european: toti isi muta banii in alta parte;
– pentru investitori nu conteaza prea mult cum vor rezolva politicienii problema, investitorii vor sa faca bani;
– visez de trei ani la o criza ca asta; oricine poate sa faca bani; cand piata se va prabusi, daca stii ce sa faci, daca ai planul pregatit, poti sa faci o gramada de bani;
– criza asta e ca un cancer: daca tot asteptam si asteptam, cancerul o sa creasca si mai mult; spun asta la toata lumea: pretatiti-va; nu guvernele conduc lumea, Goldman Sacs conduce lumea;
– in mai putin de 12 ani, economiile a milioane de oameni se vor pierde